logo

Curtea de Conturi a Republicii Moldova

Evaluarea Programului de cooperare CCRM - ONAS


https://ccrm.md/ro/evaluarea-programului-de-cooperare-ccrm-onas-80_531.html

În perioada 20-21 august curent, Curtea de Conturi a Republicii Moldova (CCRM) a fost vizitată de expertul suedez Arne Svensson, persoană desemnată de către Oficiul Naţional de Audit al Suediei (ONAS) în calitate de evaluator al Proiectului de cooperare instituţională dintre CCRM şi ONAS. Evaluatorul suedez a prezentat constatările preliminare ale misiunii de evaluare, efectuate anterior, în iunie-iulie 2012. 

De-a lungul ultimilor 7 ani, ONAS este partenerul principal al CCRM de cooperare în domeniul dezvoltării strategice a instituţiei supreme de audit a Moldovei. Istoria parteneriatului începe în anul 2006, prima fază de implementare a Proiectului de cooperare CCRM - ONAS a derulat în 2007 - 2009. Anterior, începând cu anul 1997, Curtea de Conturi a beneficiat de suport din partea experţilor suedezi în cadrul cooperării cu Agenţia Suedeză pentru Dezvoltare Internaţională (SIDA).

Cea de-a doua etapă de implementare a obiectivelor de dezvoltare strategică a CCRM derulează până la finele anului curent, fiind iniţiată în anul 2010. Obiectivele principale ale Proiectului cooperare instituţională CCRM - ONAS pentru anii 2010-2012 sunt îmbunătăţirea capacităţii de a efectua un audit de calitate înaltă şi de a promova o responsabilitate mai mare în domeniul gestionării banului public; dezvoltarea capacităţilor profesionale în domeniul auditului financiar; asigurarea unui impact mai mare a auditului în societate; managementul modern; frauda şi corupţia; promovarea instituţiei supreme de audit pe plan internaţional.

În cadrul şedinţelor de lucru cu participarea membrilor CCRM, şefilor de direcţii şi servicii ale instituţiei, Arne Svensson a făcut ă analiză a realizărilor obţinute în anii de colaborare, a elucidat punctele forte şi punctele slabe ale implementării programului de cooperare, de asemenea, a venit cu unele constatări şi recomandări preliminare. Printre cele mai importante realizări, evaluatorul suedez a enumerat adoptarea noii Legi a Curţii de Conturi (2008); ajustarea cadrului normativ intern la cerinţele legislaţiei şi standardele moderne; efectuarea auditului în conformitate cu standardele internaţionale în domeniu; elaborarea manualului de audit; instruirea intensivă a personalului CCRM în domeniul standardelor internaţionale de audit; introducerea concepţiilor de revizuire „la rece" şi „fierbinte"; adoptarea Planului strategic de dezvoltare a CCRM, luând în consideraţie activităţile prevăzute în Programul de cooperare CCRM - ONAS, etc.

Evaluatorul suedez consideră, că pe viitor CCRM urmează să depună mai multe eforturi pentru a promova în societate rolul instituţiei supreme de audit şi de a schimba vechea mentalitate, care mai persistă atât la instituţiile publice, cât şi în societatea civilă (de la control - la audit). De asemenea, Arne Svensson a recomandat de a intensifica procesul de comunicare şi conlucrare cu Parlamentul RM în vederea implementării recomandărilor CCRM. În acest context ar fi oportună crearea unei comisii parlamentare care să se ocupe de aspectele finanţelor publice şi care să conlucreze activ cu Curtea de Conturi, consideră dl Svensson.

Serafim Urechean, preşedintele Curţii de Conturi, a reiterat importanţa colaborării CCRM cu Oficiul Naţional de Audit al Suediei, venind cu sincere mulțumiri pentru experţii suedezi,  şi şi-a exprimat convingerea, că viitorul acord de colaborare va fi semnat până la finele anului curent.