logo

Curtea de Conturi a Republicii Moldova

Instruiri organizate de formatori în cadrul Proiectului Twinning


https://ccrm.md/ro/instruiri-organizate-de-formatori-in-cadrul-proiectului-twinning-80_1137.html

 

Două echipe de formatori ai Curții de Conturi a Republicii Moldova (CCRM), instruiți în cadrul activităților Proiectului Twinning, au organizat activități de instruire în perioada 4-7 iulie curent. Programele, prezentările și materialele didactice au fost elaborate și definitivate în cadrul misiunii expertului de Twinning Arunas Beksta, întreprinse în luna aprilie curent.

Astfel, circa 20 de angajați ai Curții de Conturi au participat pe 4-5 iulie la prima sesiune de instruiri, cu tematica generală "Principii fundamentale ale auditului financiar. Prezentarea ISSAI aferent etapei de planificare a auditului financiar".

În prima zi a instruirilor, formatorii Mihaela Cernega și Alina Certan au pus în discuție cadrul de referință al auditului financiar, standardele ISSAI de Nivelul 3 aferent planificării auditului financiar, unoașterea entității și evaluarea preliminară a Controlului Intern în conformitate cu ISSAI aferente planificării auditului financiar, identificarea și evaluarea riscurilor de denaturare semnificativă prin înțelegerea entității și a mediului său conform ISSAI 1315.

Cea de-a doua zi a instruirilor a fost axată pe tematici legate de pragul de semnificație în planificarea și desfășurarea unui audit conform ISSAI 1320, abordate de formatorul Aliona Oboroceanu. O atenție sporită în cadrul tematicii generale a instruirilor a fost acordată comunicării în cadrul auditului, conform standardelor ISSAI și reglementărilor instituționale, accentul fiind pus pe comunicarea auditorilor cu entitatea verificată. Tematica a fost abordată și prezentată de formatorul Violeta Balan.

Instruirile au fost organizate sub formă de prezentări, discuții, lucru în grup, exerciții practice și analizarea exemplelor practice.

Cea de-a doua sesiune de instruiri a fost organizată, în perioada 6-7 iunie, de formatorii Victoria Lozovan, Tatiana Vozian și Vlad Capcelea. Tematica generală a sesiunii a fost "Auditarea mijloacelor oferite de către Uniunea Europeană. Angajații CCRM au fost instruiți în tematici, precum necesitatea elaborării cadrului procedural privind auditarea mijloacelor oferite de UE, cadrul juridic de reglementare al asistenței financiare, instrumente de finanțare și tipuri de asistență oferite de UE, principii fundamentale ale auditului de conformitate și auditului de performanță, prezentarea Regulamentului cu privire la constatarea faptelor contravenționale în domeniul auditului public extern.

În final, participanții la sesiunile de instruiri au evaluat cursurile predate și performanțele formatorilor. Analizarea lacunelor și performanțelor, sfaturi practice privind îmbunătățirea metodelor și tehnicilor de instruire au fost oferite formatorilor de către expertul Arunas Beksta la data de 8 iulie, după încheiere ambelor sesiuni de instruire.