logo

Curtea de Conturi a Republicii Moldova

INTOSAI


https://ccrm.md/ro/intosai-3535_91945.html

Organizația Internațională a Instituțiilor Supreme de Audit (INTOSAI) este o organizație internațională a Instituţiilor Supreme de Audit în ceea ce privește controlul și auditul extern al finanțelor publice. Pentru mai mult de 50 ani INTOSAI a oferit un cadru instituționalizat de promovare a schimbului de cunoștințe și experiențe, îmbunătățind auditul public extern la nivel mondial și, prin urmare, contribuind la consolidarea imaginii, competențelor și prestigiului diferitor ISA  la nivel național și nu numai.

Motto-ul INTOSAI " Experientia mutua omnibus prodest", ceea ce în limba română vine să semnifice "Experiența reciprocă este benefică pentru toți" susține pe deplin această ipoteză.

INTOSAI a fost creată în 1953 la inițiativa președintelui Instituțiilor Supreme de Audit din Cuba, dl. Emilio Fernandez Camus, iar în prezent are 192 de membri permanenți și 5 membri asociați. Este o organizație autonomă, independentă, apolitică și non-guvernamentală, cu statut special pe lângă ECOSOC al Organizaţiei Naţiunilor Unite.

Limbile oficiale de lucru INTOSAI sunt: germana, engleza, franceza, araba și spaniola.

Curtea de Conturi a Republicii Moldova devine membru în anul 1994.

La nivel INTOSAI, Curtea de Conturi face parte din următoarele grupuri de lucru:

  • Grupul de lucru privind Indicatorii-cheie naţionali; 
  • Grupul de lucru privind Datoria publică.

 

Pagina oficială INTOSAI:  www.intosai.org