logo

Curtea de Conturi a Republicii Moldova

Misiune importantă a Curții de Conturi în derularea proiectelor de cooperare transfrontalieră


https://ccrm.md/ro/misiune-importanta-a-curtii-de-conturi-in-derularea-proiectelor-de-cooperare-tra-80_1238.html

O delegație a Curții de Conturi a Republicii Moldova, formată din membrul Curții de Conturi, Violeta Andrieș, și șeful interimar al Direcției instruire profesională din cadrul DG PMCCIP, Tatiana Vozian, a participat recent la lucrările Conferinței Naționale „Cooperarea transfrontalieră: beneficiile frontierelor comune pentru anii 2014-2020".

Agenda forului a fost structurată pe trei sesiuni, la care s-au abordat subiecte ce țin de  evaluarea rezultatelor și lecții de învățat pentru viitor, Programul de Cooperare Teritorială Moldova - Ucraina 2014-2016, Programul de Cooperare Transnațională Dunărea 2014-2020, Programul Operațional Comun bazinul Mării Negre 2014-2020 și Programul Operațional Comun România - Republica Moldova 2014-2020. De asemenea, au mai fost discutate cerințele naționale pentru proiectele de cooperare transfrontalieră și dezvoltarea comunității de cooperare transfrontalieră, noi oportunități de comunicare.

La lucrările conferinței au participat reprezentanți ai entităților interne, oaspeți de peste hotare, dar și reprezentanți ai instituțiilor internaționale, precum Șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Pirkka Tapiola, Ambasadorul Austriei în Republica Moldova, Christine Freilinger, Ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Republica Moldova, Daniel Ioniță etc.

Ținând cont de angajamentele asumate pe plan extern, precum și de responsabilitățile asumate la nivel național, urmare a implementării ,,principiului gestionării comune", reprezentanții Curții de Conturi au propus spre nominalizare membrii grupului de auditori pentru Programele de Cooperare Transfrontalieră.

Asistența financiară pentru implementarea Politicii europene de vecinătate (PEV) este acordată prin Instrumentul European de Vecinătate (ENI), care finanțează patru tipuri de programe, inclusiv ENI-CBC, destinat finanțării programelor de cooperare transfrontalieră. Republica Moldova participă la trei programe de cooperare transfrontalieră finanțate prin ENI: Programul transnațional Dunărea 2014-2020, Programul operațional comun România - Republica Moldova 2014-2020 și Programul operațional comun Bazinul Mării Negre 2014-2020.