logo

Curtea de Conturi a Republicii Moldova

Misiunea Directoratului General Dezvoltare şi Cooperare a UE la Curtea de Conturi


https://ccrm.md/ro/misiunea-directoratului-general-dezvoltare-si-cooperare-a-ue-la-curtea-de-contur-80_666.html

În perioada 11-14 septembrie 2012 la Chişinău se află într-o vizită de lucru oficială misiunea Directoratului General Dezvoltare şi Cooperare (DG DEVCO) al Comisiei Europene. În context, pe 11 septembrie misiunea a efectuat o vizită de studiu la Curtea de Conturi a Republicii Moldova.

Reprezentanţii DG DEVCO, Luca Oriani Vieyra şi Pier Luca Lepri, au avut o întrevedere cu preşedintele şi membrii Curţii de Conturi.

Scopul vizitei misiunii la Chişinău este explorarea disponibilităţii şi viziunilor autorităţilor RM privind derularea unui eventual program de suport bugetar în domeniul ce ţine de buna guvernare / politici bugetar-fiscale şi managementul finanţelor publice. Programul ar putea fi eligibil pentru finanţare pentru perioada 2014-2016, în contextul cadrului financiar multianual al Comisiei Europene pentru anii 2014-2020. Accentul în cadrul programului se va pune pe formularea şi implementarea politicilor bugetar-fiscale, o precondiţie necesară unei dezvoltări economice durabile, participarea diferitor actori cheie în procesul dat (Ministerul Finanţelor, ministerele de ramură, agenţiile guvernamentale, Parlamentul, Curtea de Conturi, societatea civilă, etc.) şi transparenţa bugetară, o condiţie sine non grata a procesului de guvernare.

În context, Luca Oriani Vieyra a remarcat, că Republica Moldova este a doua ţară (după Georgia), vizitată de misiune pentru explorarea disponibilităţii şi viziunilor factorilor implicaţi în viitorul program. Acest fapt este o confirmare a succeselor obţinute de autorităţile publice în domeniul dezvoltării guvernării şi gestionării finanţelor publice. Potrivit dlui Vieyera, Comisia Europeană schimbă abordarea asistenţei, punând accentul pe transparenţa şi responsabilizarea valorificării fondurilor. În cadrul implementării viitorului program, Comisia Europeană va miza pe relaţiile directe nu doar cu Guvernul şi Parlamentul, ci şi cu Curtea de Conturi, pentru a imprima transparenţă şi o comunicare mai bună cu societatea civilă şi mass-media, consideră oficialul european.

Viitorul program va avea la bază 3 componente de dezvoltare şi implementare: UE - Ministerul Finanţelor, UE - Parlamentul RM, UE - Curtea de Conturi, a declarat Luca Oriani Vieyra. Fiecare componentă va reflecta o planificare individuală a fiecărei instituţii în parte, scopurile proiectului fiind realizate în mod separat de actorii implicaţi, pentru o abordare finală de succes, consideră Vieyra. În viitorul apropiat urmează a fi examinate acţiunile planificate pentru a fi incluse în program, inclusiv prin solicitarea opiniei Curţii de Conturi, a remarcat oficialul european.

Serafim Urechean, preşedintele Curţii de Conturi a mulţumit reprezentanţilor  Directoratului General Dezvoltare şi Cooperare al Comisiei Europene, remarcând importanţa şi oportunitatea unui asemenea proiect cu participarea Curţii de Conturi, dat fiind faptul că transparenţa în procesul decizional în Republica Moldova lasă de dorit. Preşedintele CCRM a informat despre eforturile şi măsurile întreprinse de instituţia supremă de audit pentru a asigura transparență activității instituției și pentru a sensibiliza și informa societatea civilă despre rolul și activitatea Curții de Conturi. Instituția acordă o mare atenție pregătirii cadrelor de auditori în conformitatea cu standardele internaționale, aceștia fiind antrenați în multiple activități și instruiri, inițiate de partenerii externi ai Curții de Conturi, a comunicat Serafim Urechean. "Datorită transparenței și trecerii de la activitățile de control la cele de audit veridic, în ultima perioadă sau îmbunătățit relațiile Curții de Conturi cu entitățile verificate. Autoritățile acestor entități tind tot mai mult spre o conlucrare cu CCRM în vederea lichidării iregularităților depistate, chir în timpul efectuării auditului. O problemă pe care o vedem este faptul, că Curtea de Conturi nu dispune de pârghii și instrumente de a impune unele instituții să îndeplinească recomandările CCRM. Lucrurile se vor schimba, dacă vor avea loc modificări legislative și ne vor fi delegate atribuții corespunzătoare", a remarcat președintele Curții de Conturi. Serafim Urechean a reiterat disponibilitatea și interesul Curții de Conturi pentru implicare activă în viitorul program, subliniind, că CCRM este deschisă spre cooperare și conștientizează că procesul bugetar-fiscal al Moldovei necesită o îmbunătățire considerabilă. "Dacă publicul larg, societatea nu este informată despre modul de utilizare a fondurilor publice, acest fapt creează tensiune", a concluzionat președintele Curții de Conturi.    

Potrivit dlui Luca Oriani Vieyra, Curtea de Conturi a Republicii Moldova are niște ambiții și scopuri foarte importante, în context Comisia Europeană cunoaște despre succesele obținute de instituție în ultimii ani și alegerea să vină primordial în Moldova nu a fost întâmplătoare. Oficialul european a vorbit despre etapele viitorului program, acțiunile generale preconizate, subliniind importanța includerii activităților care ar favoriza îmbunătățirea relațiilor dintre Parlament și Curtea de Conturi, sporirea transparenței și consolidarea spectrului de comunicare a CCRM cu societatea.

Vizita de informare a misiunii DG DEVCO al Comisiei Europene la Curtea de Conturi este prima de acest gen, în procesul demarării viitorului proiect. Pe viitor, părțile urmează a pune în discuție și a selecta acțiunile și activitățile care vor fi incluse în componenta proiectului, care vizează colaborarea UE - CCRM.