logo

Curtea de Conturi a Republicii Moldova

Moldsilva - DA, Curtea de Conturi – BA! A fost sau nu plantată o pădure de salcâm în raionul Criuleni?! (VIDEO)


https://ccrm.md/ro/moldsilva-da-curtea-de-conturi-ba-a-82_92269.html

Curtea de Conturi a descoperit mai multe nereguli la Agenția „Moldsilva”, printre care și lucrări de împădurire ce nu ar fi fost efectuate calitativ.

Curtea de Conturi a descoperit mai multe nereguli la Agenția „Moldsilva”, printre care și lucrări de împădurire ce nu ar fi fost efectuate calitativ. Mai exact, este vorba despre o zonă atribuită Ocolului silvic Vadul lui Vodă, care se află între localitățile Cimișeni și Bălțata din raionul Criuleni, unde ar fi trebuit deja să crească o pădure de salcâmi. De cealaltă parte, reprezentanții „Moldsilva” susțin că arborii au fost plantați, iar în anul 2022 urmează să fie efectuate lucrări de completare a golurilor existente.

La data de 20 decembrie 2021, Curtea de Conturi a prezentat rezultatele auditului efectuat la „Moldsilva”. În cadrul auditului a fost examinată și realizarea unor lucrări de regenerare a pădurilor, care au trezit suspiciuni auditorilor privind desfășurarea calitativă a acestora.

Potrivit cadrului legislativ, compoziția, schemele și tehnologiile de regenerare artificială a pădurii se stabilesc conform unor norme tehnice speciale, ținându-se cont de mai multe condiții. Astfel, pe parcursul perioadei 2017-2020, s-au realizat lucrări de regenerare artificială pe o suprafață de 4.308 ha, fiind suportate cheltuieli în sumă de 28 de milioane de lei, sau 63,9% din totalul de cheltuieli pentru lucrările de regenerare.

Tot în perioada respectivă, mai exact în toamna anului 2020, au fost raportate lucrări de regenerare artificială și pe parcela 81D 2, cu suprafața de 0.8 ha, a Ocolului silvic Vadul lui Vodă. 

Auditorii au descoperit o paragină în loc de pădure

Șefa echipei de verificatori, Mariana Pînzaru, susține că în momentul verificărilor, s-a constat că terenul de pe parcela respectivă este neîngrijit și că există suspiciuni că plantarea copacilor nu a avut loc sau lucrările au fost efectuate necalitativ.

Conform rapoartelor e la Moldsilva, în zona respectivă ar fi fost plantați 1.866 de copaci. Ajunși la fața locului, auditorii au descoperit însă doar o porțiune de pământ aflată în paragină.

„De menționat că pe această parcelă erau și urme ale unor mijloace de transport lăsate direct pe copacii sădiți”, a adăugat Pînzaru în timpul prezentării rezultatelor auditului efectuat la „Moldsilva”.

Moldsilva: „Pădurea nu crește într-un an”

Solicitat de Agora, șeful Direcției fondului forestier, arii protejate și regenerarea pădurii, din cadrul „Moldsilva”, Iulian Mamai, ne-a asigurat că salcâmii au fost plantați. Pe lângă salcâmi, funcționarul susține că au mai fost sădiți și 800 de puieți de paltin. Reușita culturilor silvice a fost însă de doar 60%, astfel că în anul 2022 urmează a fi efectuate alte lucrări de completare a golurilor existente.

Inginerul silvic șef de la Întreprinderea pentru Silvicultură Chișinău, Sergiu Movileanu, susține că pădurea nu crește într-un an și că ar fi nevoie de 3 - 7 ani ca să fie apreciate rezultatele. Totodată, Movileanu a specificat că puieții de salcâm aveau în momentul plantării 20-30 cm, iar în prezent unii au depășit deja și doi metri în înălțime.

„Anul acesta, în primăvară, o să curățim suprafața de vegetație ierboasă și arboretul care este, sângerul, și o să muncim la completarea golurilor existente”, a mai adăugat inginerul silvic șef de la Întreprinderea pentru Silvicultură Chișinău.

„Moldsilva” a cheltuit pentru crearea culturilor silvice, pe cele 0,8 ha, 7.282 de lei, inclusiv, 1.757 de lei pentru pregătirea solului. Puieții plantați au fost procurați cu 4.505 lei, iar lucrările de plantare au costat 1.019 lei. Un total de aproape 15 mii de lei.

De menționat că aceasta nu este singura neregulă constatată de auditorii Curții de Conturi în activitatea Moldsilva. Potrivit rapoartelor CC, în 2020, Agenția „Moldsilva” a ratat încasarea în bugetul de stat a 12 milioane de lei, după ce nu a revizuit și nu a ajustat contractele de arendă a fondului forestier. De asemenea, s-a constatat că nu toate mecanismele aplicate la gestionarea fondului forestier corespund gradului normativ și legislativ.

La începutul anului trecut, pe rețelele sociale au fost distribuite mai multe imagini video, filmate în direct, din diferite zone forestiere în care se tăiau arbori. Autorii imaginilor acuzau Moldsilva, agenția responsabilă de gestionarea spațiului forestier, că ar efectua lucrări ilegale. Reprezentanții instituției au negat atunci acuzațiile. Ulterior însă, responsabilii de la agenție au emis un ordin prin care își exprimau intenția de a permite accesul pentru filmări în fondul forestier doar în prezența specialiștilor din ramura silvică, „pentru a exclude pe loc orice tentativă de manipulare și interpretare tendențioasă a realității”.