logo

Curtea de Conturi a Republicii Moldova

OMUL SĂPTĂMÂNII: MARIAN LUPU - PREȘEDINTELE CURȚII DE CONTURI A REPUBLICII MOLDOVA


https://ccrm.md/ro/omul-saptamanii-marian-lupu-presedintele-curtii-de-conturi-82_92164.html

Omul acestei săptămâni este Marian Lupu, președintele Curții de Conturi a Republicii Moldova, or, în această săptămână – mai exact la 8 decembrie curent, instituția a marcat 27 de ani de la fondare, informează TRIBUNA.

Omul acestei săptămâni este Marian Lupu, președintele Curții de Conturi a Republicii Moldova, or, în această săptămână – mai exact la 8 decembrie curent, instituția a marcat 27 de ani de la fondare, informează TRIBUNA.

„Curtea de Conturi aniversează 27 de ani de la înființare. A fost o perioadă de dezvoltare şi transformare, preluarea experienţei şi bunelor practici în cadrul organizaţiilor internaţionale de profil INTOSAI, EUROSAI, ralierea la standardele internaţionale în domeniul auditului, implementarea şi realizarea proiectelor internaţionale de dezvoltare instituţională.

Pe parcursul anului 2021, am depus eforturi sporite pentru a asigura continuitate procesului de dezvoltare al instituţiei, de  îmbunătăţire a activităţii de audit şi perfecţionare profesională a personalului”, a declarat Marian Lupu în mesajul său.

Totodată, el a adresat colegilor sincere mulţumiri pentru activitatea desfăşurată, devotament şi contribuţie în procesul de dezvoltare instituţională, dorindu-le prosperitate, multă sănătate, noi realizări şi împlinire, atât pe plan profesional, cât şi personal.

E de menționat că, cu ocazia aniversării celor 27 ani de activitate a Curții de Conturi a Republicii Moldova, pentru un șir de colegi de la CCRM, au fost înmânate din partea Parlamentului, diplome pentru rezultate performante în activitatea profesională și contribuții substanțiale în dezvoltarea economiei naționale și distincții instituționale pentru înaltă calitate și independență în realizarea misiunilor de audit.

TRIBUNA precizează: Marian Lupu s-a născut la data de 20 iunie 1966 în municipiul Bălți. A absolvit Școala nr. 1 din Chișinău (actualmente Liceul „Gheorghe Asachi”) (1983). Studiază apoi la Facultatea de Comerț și Economie a Universității de Stat din Moldova, unde a obținut diplomă cu mențiune (1987). Urmează apoi studii postuniversitare de aspirantură în perioada 1987-1991 la Academia Economică „A. Plehanov” din Moscova și la Universitatea de Stat din Moldova, în urma cărora obține titlul de doctor în economie în anul 1991. Din anul 1991 a activat în cadrul Departamentului de Relații Economice Externe din cadrul Ministerului Economiei, parcurgând calea de la specialist principal, apoi șef de direcție până la director al Departamentului de Relații Economice Externe (1997). Concomitent, în perioada 1992-2000, a fost director executiv al Programului TACIS – Moldova. Urmează cursuri de specializare în macroeconomie la Institutul Fondului Monetar Internațional din Washington (1994) și cursuri de comerț internațional la Institutul Organizației Mondiale a Comerțului din Geneva (1996). La 24 mai 2001, este numit, prin Hotărâre de Guvern, în funcția de viceministru al Economiei. La data de 5 august 2003, este numit, prin Decretul Președintelui Vladimir Voronin, în funcția de ministru al Economiei al Republicii Moldova. La 6 martie 2005 a fost ales deputat în Parlament pe lista Partidului Comuniștilor din Republica Moldova. La 24 martie 2005 este ales în funcția de Președinte al Parlamentului Republicii Moldova. La 5 aprilie 2009 este ales din nou deputat pe lista PCRM. În luna iunie a aceluiaşi an părăseşte PCRM şi preia conducerea PD. Noul său partid accede în Parlament după alegerile parlamentare anticipate din 29 iulie 2009 şi participă la crearea coaliţiei democratice de guvernare Alianţa pentru Integrare Europeană. După alegerile parlamentare din 28 noiembrie 2010, PDM, condus de Marian Lupu, obţine 15 mandate de deputat şi participă la crearea unei noi coaliţii de guvernare democratice. Marian Lupu este ales Preşedinte al Parlamentului, funcţie pe care o exercită până în primăvara anului 2013. De asemenea, până în martie 2012 exercită şi funcţia de Preşedinte interimar al Republicii Moldova. Marian Lupu a demisionat din funcția de Președinte al PD pe data de 10 decembrie 2016. Până în februarie 2019, a fost lider al fracţiunii parlamentare a PDM. Din februarie 2019 este Preşedinte al CCRM.