logo

Curtea de Conturi a Republicii Moldova

Președintele Curții de Conturi participă la cel de-al III-lea For Eurasiatic Anticorupție


https://ccrm.md/ro/presedintele-curtii-de-conturi-participa-la-cel-de-al-iii-lea-for-eurasiatic-ant-80_823.html

Președintele Curții de Conturi a Republicii Moldova (CCRM), Serafim Urechean participă la cel de-al III-lea For Eurasiatic Anticorupție „Standarde moderne şi tehnologii de combatere a corupţiei", care are loc în perioada 24-25 aprilie anul curent la Moscova, Federaţia Rusă.

Forul este organizat de Curtea de Conturi a Federaţiei Ruse în comun cu Institutul de Legislaţie şi Drept Comparativ pe lângă Guvernul Federaţiei Ruse, cu suportul Dumei de Stat a Federaţiei Ruse.

La for participă reprezentanţii instituţiilor de stat, parlamentari, experţi anticorupţie din peste 20 de ţări din Eurasia, inclusiv din Austria, Azerbaidjan, Belarus, Bulgaria, Kazahstan, China, Kîrgîzstan, Moldova, Polonia, Turkmenistan, Franţa, etc..

Serafim Urechean a avut o prezentare cu tema: „Rolul şi locul Curţii de Conturi a Republicii Moldova în realizarea politicii anticorupţie de către organele puterii de stat". Preşedintele CCRM a remarcat, că în Republica Moldova problemei combaterii corupţiei este în vizor, fapt confirmat printr-un şir de acte normative adoptate: Strategia Naţională Anticorupţie pe anii 2011-2015, Legea privind testarea integrităţii profesionale, Lege privind aplicarea testării la detectorul comportamentului simulat (poligraf), Regulamentul privind sistemul liniilor telefonice anticorupţie, Regulamentul privind avertizorii de integritate.

Serafim Urechean a menţionat, că unul din rezultatele scontate ale implementării Strategiei este consolidarea potenţialului Curţii de Conturi ca instituţie supremă de audit, creşterea impactului activităţii de audit şi nivelului de responsabilitate în domeniul administrării finanţelor publice. Planul de acţiuni de implementare a strategiei presupune un şir de acţiuni şi unele dintre ele au adus deja la rezultate pozitive - la 27 martie 2014 Parlamentul Republicii Moldova a adoptat o lege, prin care s-au operat completări la Codul contravenţional şi Legea Curţii de Conturi, astfel persoanele cu funcţii vor fi amendate în temeiul deciziei judecătoreşti pentru neexecutarea cerinţelor şi recomandărilor CCRM.

Problema asigurării nivelului înalt de executare a recomandărilor instituţiilor supreme de audit este actuală, deoarece constatările şi recomandările de remediere a iregularităţilor depistate şi îmbunătăţirii nivelului de eficienţă a managementului fondurilor publice sunt rezultatul principal al misiunilor de audit, iar lichidarea încălcărilor şi iregularităţilor, ţinând cont de recomandările Curţii de Conturi constituie scopul auditului, a accentuat Serafim Urechean. 

Un factor important de implicare a CCRM în procesul de combatere a corupţiei este realizarea materialelor de audit în colaborare cu organele de drept, inclusiv prin intermediul Consiliului de colaborare, creat de Curtea de Conturi în comun cu organele de drept, a informat preşedintele CCRM. Potrivit preşedintelui, în anul 2013 Curtea de Conturi a remis organelor de drept 16 materiale, fiind intentate 6 dosare penale, un dosar a fost remis instanţelor de judecată, celelalte fiind în proces de examinare. În urma efectuării auditului de performanţă în domeniul administrării resurselor minerale ale Republicii Moldova, Procuratura Generală a direcţionat instanţelor de judecată 6 dosare civile pentru încasarea prejudiciului adus bugetului de stat în urma modificării de către beneficiari a destinaţiei terenurilor, a declarat Serafim Urechean.  

Curtea de Conturi a Republicii Moldova, în procesul efectuării auditului extern, acordă o deosebită atenţiei eficienţei controlului şi auditului intern al entităţilor, deoarece dezvoltarea unui sistem intern eficient de control anticorupţie joacă un rol important în combaterea acţiunilor ilegale şi ineficiente ale conducătorilor instituţiilor publice, a remarcat preşedintele instituţiei supreme de audit a Republicii Moldova. Efectuând analiza rezultatelor misiunilor de audit din anul trecut, CCRM a identificat unii factori, care influenţează calitatea managementului resurselor publice şi creează premize pentru corupere, a relatat Serafim Urechean:

1)      Evaziunea fiscală aduce la majorarea sumei datoriei faţă de bugetul public naţional, iar sistemul ineficient de administrare fiscală generează daune majore bugetului de stat.

2)      Executarea formală a procedurilor în cadrul efectuării achiziţiilor publice duce la încălcarea principiilor de competitivitate, transparenţă şi eficacitate.

3)      Operaţiunile de import şi export, efectuate de către agenţii economici prin intermediul firmelor rezidente ale zonelor off-shore creează riscuri de micşorare sau majorare a preţului mărfurilor în vamă, fapt care contribuie la evaziunea fiscală, creşterea preţurilor la comercializarea pe piaţa internă.   

   În urma misiunilor de audit, Curtea ce Conturi a elaborat recomandări, care au fost incluse în Raportul anual, prezentat spre examinare Parlamentului, Legislativul urmând a intervine operativ pentru a opera rectificări în activitatea Executivului, a informat Serafim Urechean. Anul curent CCRM a decis să efectueze auditul domeniilor supuse reformelor, fapt care presupune asimilarea de resurse considerabile şi implică riscul administrării şi reflectării necorespunzătoare a surselor financiare direcţionate, şi anume: educaţia, sănătatea, justiţia, reforma pensionară, asigurarea securităţii la hotare, investiţiile capitale în infrastructura drumurilor naţionale şi locale, a declarat preşedintele Curţii de Conturi a Republicii Moldova.

Scopul organizării  celui de-a III-lea For Eurasiatic Anticorupție este de a direcţiona eforturile comune ale comunităţii ştiinţifice şi experţilor-practicieni spre soluţionarea problemelor actuale din domeniul combaterii corupţiei în regiunea eurasiatică, consolidarea comunităţii eurasiatice în domeniul anticorupţie, precum şi identificarea noilor idei şi mecanisme de combatere a acestui flagel.