logo

Curtea de Conturi a Republicii Moldova

Prezentarea Raportului Nr. 3 de Monitorizare a Achizițiilor publice


https://ccrm.md/ro/prezentarea-raportului-nr-3-de-monitorizare-a-achizitiilor-publice-80_1174.html

 

La data de 2 noiembrie curent, Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă (AGER) și Centrul de Investigații Jurnalistice (CIJ) au organizat masa rotundă, prezentând "Raportul de monitorizare a Achizițiilor Publice" (Nr. 3).

Din cadrul Curții de Conturi a Republicii Moldova la eveniment au fost delegați pentru participare Victor Munteanu, șef Direcție patrimoniu și Violeta Balan, șef Secție relații externe și comunicare.

La eveniment a fost pus în discuție Raportul de monitorizare a achizițiilor publice (Nr.3), care a fost elaborat în cadrul proiectului "Banii Publici sunt si Banii Mei!", implementat de către AGER şi CIJ, realizat cu sprijinul financiar al Uniunii Europene şi al National Endowment for Democracy.   

Scopul general a proiectului este creșterea capacității societății civile de a monitoriza utilizarea banilor publici, în particular a achizițiilor publice.

Astfel, proiectul are două componente de bază. Prima se referă la monitorizarea procedurilor de achiziţii în 30 de autorităţi contractante (dintre care 10  în Chişinău şi altele 20 - la nivel local); cea de-a doua - la desfăşurarea investigaţiilor jurnalistice pe marginea cazurilor de abuz sau fraudă depistate în procesul monitorizării.

 Informația pusă în discuție în cadrul mesei rotunde, problemele sistemice și lacunele depistate de ONG-uri în domeniul achizițiilor publice, precum și investigațiile jurnalistice la acest capitol, prezentate participanților, au furnizat detalii și domenii pentru viitoarele audituri, la capitolul achiziții publice.