logo

Curtea de Conturi a Republicii Moldova

Rezultate pozitive ale implementării Proiectului de asistență tehnică, finanțat de UE


https://ccrm.md/ro/rezultate-pozitive-ale-implementarii-proiectului-de-asistenta-tehnica-finantat-80_1601.html

 

Ședința de evaluare a rezultatelor generale de implementare a Proiectului de asistență tehnică pentru Curtea de Conturi a Republicii Moldova (CCRM), finanțat de Uniunea Europeană (UE), a fost organizată în regim de teleconferință la data de 28 iunie curent.

Marian Lupu, Președintele CCRM a menționat, în cadrul evenimentului, importanța rezultatelor pozitive, înregistrate pe parcursul implementării proiectului, cu suportul experților europeni și necesitatea asigurării unor progrese de durată, prin asigurarea continuității activităților implementate și conlucrarea în cadrul etapelor ulterioare de cooperare.

Uniunea Europeană va continua să sprijine Curtea de Conturi în eforturile de dezvoltare instituțională, instituția supremă de audit din țară fiind unul dintre cei mai importanți piloni în asigurarea bunei gestionări a finanțelor publice, a remarcat Boris Filipov, manager de proiecte din cadrul Delegației UE. Dl Filipov a menționat, de asemenea, succesele CCRM în asimilarea asistenței externe acordate și progresele înregistrate în realizarea activităților proiectului.

În cadrul ședinței, experții UE, Peeter Latti și Kevin Suttie și membrii Curții de Conturi, Petru Rotaru și Andrei Munteanu, precum și alți reprezentanți ai CCRM și experți europeni, au prezentat și discutat rezultatele implementării proiectului și planurile de viitor în contextul noii etape de conlucrare.

Menționăm, că în perioada 2018-2019, CCRM a beneficiat de asistență tehnică din partea UE, prin care s-a oferit consultanță strategică privind dezvoltarea instituțională, precum şi suport de îmbunătățire a calității auditurilor financiare şi de conformitate. Proiectul ”Asistență tehnică pentru Curtea de Conturi a Republicii Moldova în scopul dezvoltării instituționale şi îmbunătățirii procesului de audit”, implementat în perioada 1 noiembrie 2019 - 30 iunie 2021, a avut drept obiectiv global îmbunătățirea performanței instituției supreme de audit din Republica Moldova. Acest proiect a fost focusat pe două obiective specifice:

  1. oferirea consilierii Președintelui și membrilor Curții de Conturi cu privire la dezvoltarea instituțională, în conformitate cu bunele practici INTOSAI și ale UE, precum și cu privire la îmbunătățirea relațiilor CCRM cu Parlamentul și alte părți interesate;
  2. îmbunătățirea capacității personalului CCRM de a efectua audituri financiare și de conformitate în corespundere cu standardele de audit public recunoscute la nivel internațional.

Potrivit concluziilor raportului final al proiectului de asistență tehnică al UE , cele mai importante realizări ale proiectului sunt următoarele:

    • CCRM a dezvoltat și a început implementarea noii Strategii de dezvoltare pentru 2021-2025. Strategia stabilește o direcții relevante de activitate pentru anii următori, în scopul sporirii impactul CCRM;
    • Cooperarea cu Parlamentul a fost consolidată la un nou nivel. CCRM a sprijinit Comisia de control al finanțelor publice (CCFP), creată la sfârșitul anului 2019). Într-o perioadă foarte scurtă de timp, procedurile de cooperare dintre cele două entități au fost elaborate și implementate;
    • Prima evaluare internațională peer review a CCRM a fost organizată cu succes;
    • CCRM dispune de resurse extinse care susțin o metodologie de audit financiar bine dezvoltată și se focusează similar pe dezvoltarea auditului de conformitate;
    • Există o aderență tot mai mare la metodologia de audit CCRM a echipelor de audit;
    • CCRM dispune acum de abordare de metodologie mai proactivă, relații îmbunătățite cu echipele de audit și procesul de control al calității extins, etc.

În urma evaluării progreselor înregistrate, părțile au convenit asupra aspectelor care necesită susținere pentru a consolida îmbunătățirile înregistrate, următoarea etapă de suport urmând a fi implementată până la finele anului curent, cu perspective de asigurare a continuității suportului și în viitor.