logo

Curtea de Conturi a Republicii Moldova

Vizita de lucru a partenerilor de Proiect Twinning


https://ccrm.md/ro/vizita-de-lucru-a-partenerilor-de-proiect-twinning-80_427.html

Partenerii de Proiect Twinning efectuează o vizită de lucru la Curtea de Conturi a Republicii Moldova în perioada 5-6 martie 2014. Scopul misiunii este de a conlucra cu echipa de lucru a instituției supreme de audit în contextul elaborării Contractului de Twinning și inițierea discuțiilor cu toate părțile interesate, care vor fi implicate în realizarea activităților prevăzute în planul de acțiuni al proiectului.

Menționăm, că Curtea de Conturi se află la moment în proces de inițiere a Proiectului Twinning „Consolidarea și întărirea auditului public extern în Republica Moldova", fiind la etapa de elaborare a Contractului de Twinning pentru proiectul dat. Partenerii de Twinning în implementarea proiectului sunt Institutul Finlandez al Managementului Public HAUS (Partener superior) și Tribunalul de Conturi din Spania (Partener junior).

Delegația Consorțiului este constituită din Reijo Lindh, Lider principal de Proiect (Finlanda), Jose Joaquin Garcia Pando, Lider junior de Proiect (Spania), Esko Mustonen, Asistentul rezident de Twinning (Finlanda), Enrique Alvarez, Liderul pentru componenta 2 și 4 (Spania), Mariano Rojo,  Liderul pentru componenta 4 (Spania).

Proiectul Twinning se axează pe realizarea a 4 componente:

Componenta 1. Consolidarea capacităților de audit ale Curții de Conturi;

Componenta 2. Reforma cadrului legal;

Componenta 3. Reforma managementului resurselor umane;

Componenta 4. Consolidarea interacțiunii cu autoritățile, societatea civilă și sporirea impactului activităților Curții de Conturi.

Dat fiind faptul că obiectivul proiectului are o acoperire exhaustivă asupra întregului sistemul de administrare a finanțelor publice, realizarea acestuia va fi posibilă cu implicarea activă a diferitor factori de  influență - Parlamentul, Guvernul, autoritățile publice centrale și locale, organele de drept, entitățile verificate, societatea civilă şi mass-media, ținând cont de necesitatea coordonării comune a activităților relevante pentru componentele Proiectului Twinning.

În context, în prima zi a misiunii, delegația străină a purtat discuții cu Serafim Urechean, Președintele Curții de Conturi, fiind examinate etapele de elaborare a contractului de Twinning, succesele înregistrate la etapa de pre-lansare a proiectului, precum și acțiunile care urmează a fi întreprinse pe parcursul actualei misiuni. De asemenea, partenerii de Twinning, împreună cu responsabilii de implementare a diferitor componente ale proiectului, au lucrat asupra definitivării activităților care urmează a fi realizate. Membrii grupului de lucru al Curții de Conturi pentru implementarea Proiectului Twinning au fost alături de partenerii de Twinning în cadrul unor ateliere de lucru, organizate pentru a definitiva contractul de Twinning. De asemenea, partenerii de Twinning au purtat discuții cu Kameran Khudur, Managerul Proiectului de cooperare dintre Curtea de Conturi și Oficiul Național de Audit al Suediei pentru perioada 2013-2015, aflat într-o vizită de lucru la Curtea de Conturi. 

Membrii delegației, alături de Angela Pascaru, Liderul de Proiect din partea Curții de Conturi și Viorica Verdeș, Asistentul rezident de Twinning din cadrul Curșii de Conturi au avut întrevederi cu Veaceslav Ioniță, președintele Comisiei economie, buget și finanțe a Parlamentului, precum și cu factori de decizie din cadrul Ministerului Finanțelor și Inspecției Financiare.  

Necesitatea de implementare a proiectului este dictată de necesitatea asigurării continuității progreselor de dezvoltare înregistrate de Curtea de Conturi, dar și din aspirațiile de integrare europeană ale Republicii Moldova. Din această perspectivă, Proiectul Twinning, beneficiar al căruia este Curtea de Conturi este un pas înainte spre o cooperare mai strânsă şi mai eficientă între Republica Moldova şi Uniunea Europeană.

Este deosebit de important și binevenit ca autoritatea publică națională care are funcția de audit public extern să fie inclusă într-o activitate de Twinning, îndeosebi după aderarea ţării la conceptul de control intern al finanțelor publice (PIFC), promovat şi sprijinit de UE.

Reforma de stat în domeniul managementului financiar și control, ca rezultat a implementării practicilor de audit intern şi a sistemului de control financiar public intern (CFPI), în baza strategiilor anterioare şi adoptării Legii privind controlul intern al finanțelor publice, va schimba în mod profund mediul de control de stat, de control din partea Parlamentului şi, de asemenea, activitatea Curții de Conturi.

Reforma, asistată de Proiectul de Twinning al Ministerului Finanțelor PIFC, cuprinde toate nivelurile de guvernare şi este, în acelaşi timp, un prim pas spre realizarea obiectivului RM de a evita sistemul de putere executivă organizat pe verticală, care a dominat până acum. Totodată implementarea reformelor privind bugetarea în baza de performanță va determina întregul sistem al gestiunii finanțelor publice să manifeste o responsabilitate mai mare, care să fie ghidată de plus-valoare și eficiență managerială.

Este un prim pas decisiv de renunțare la fosta structură de controale şi la respectivele instituţii abilitate, și de înlocuire a acestuia cu un sistem coordonat de instituții descentralizate, transparente şi flexibile, cu o bază de resurse adecvate şi gestionate în mod corespunzător.

Curtea are drept scop realizarea unei interacţiuni sporite cu Parlamentul, Guvernul, întreaga societate, creșterea gradului de responsabilitate din partea instituțiilor supuse auditului, în vederea obținerii unui impact sporit al activităţilor sale şi o mai bună realizare a recomandărilor sale.