Actualizat: Joi, 18 Aprilie 2024
Curtea de Conturi a Republicii Moldova
RO RU EN

Raportul Curțiii de Conturi: Statul a pierdut aproape 23.000.000 de lei ca urmare a licitațiilor frauduloase pentru reparația drumurilor

  • 22.07.2021
  • 2770

 

Aproape 23.000.000 de lei au constituit pierderile suportate de stat în urma licitațiilor frauduloase pentru reparaţia drumurilor. Cifra se regăsește într-un raport de audit al Curții de Conturi care a mai constatat că autoritățile publice centrale şi locale repară drumuri fără a avea o strategie de întreținere a acestora, date concrete despre lungimea străzilor, drumurilor locale și raionale și nici rapoarte de evaluare tehnică a calității.

Auditorii au mai constatat că administraţiile raioanelor Cahul, Briceni, Rezina, Cimișlia şi Criuleni au determinat incorect obiectul achiziției expus la licitație și au indicat neregulamentar achiziționarea serviciilor. Mai mult, procesele-verbale de recepționare finală a drumurilor reparate sunt „formale” și nu obligă compania care a efectuat lucrările să garanteze calitatea lucrărilor și nici nu oferă pârghii autorităților să le monitorizeze.  

Auditul realizat de Curtea de Conturi a constatat că, nici una din administraţiile locale nu a monitorizat exploatarea și posibilele remedieri în perioada de garanție a drumurilor. Totodată, lucrările și calitatea drumurilor nu este în nici un fel controlată pe termen mediu și lung. Auditul relevă că nici unul din consiliile raionale nu a adoptat o strategie de întreținere a drumurilor.

Ministerului Economiei și Infrastructurii (MEI) a raportat că lungimea drumurilor raionale constituie 3.592,9 km sau cu 30,6 km mai mult decât datele raportate de către administraţii. Inclusiv 14 autorități au raportat o lungime de drum cu 42,0 km mai puțin decât cel existent. Iar 12 autorități au scris că lungimea drumului e cu 72,6 km mai mult, decât datele deținute de Minister. Datele prezentate Biroului Național de Statistică de Consiliile Raionale Soroca și Cimișlia au fost cu 13,4 km de drum mai puțin, decât datele MEI.

Chiar dacă primăriile, consiliile raionale și municipale nu dețin o evidență a indicatoarelor sau a altor dispozitive speciale amplasate în locurile în care urmează să se construiască o șosea, acestea au cheltuit în perioada 2019-2020 peste 800.000 lei pentru indicatoarele rutiere. Respectiv, opt consilii raionale și o primărie au cheltuit  banii, fără a documenta cauza deteriorării și nici măcar sectorul de drum unde au fost montate indicatoarele. 

Consililei raionale din Călărași, Fălești, Cahul, Hâncești, Căușeni, Soroca și primăriile orașelor Hîncești și Călărași au cheltuit peste 5,4 mln de lei și nu au scris sectorul de drum unde au fost amplasate indicatoarele sau alte dispozitive. 

reset WAY cursor WAY contrast WAY Marire Font WAY Alb negru WAY Linkuri WAY