Actualizat: Joi, 18 Iulie 2024
Curtea de Conturi a Republicii Moldova
RO RU EN

Auditul conformității gestionării fondurilor publice la desfășurarea alegerilor locale generale în 2015

  • 16.02.2016
  • 1136

Înregistrare video 


Raportul auditului conformității utilizării mijloacelor financiare publice pentru organizarea de către Comisia Electorală Centrală și unele consilii electorale de circumscripție a alegerilor locale generale din 2015 a fost examinat în cadrul ședinței publice a Curții de Conturi din 16 februarie 2016.

Misiunea de audit a fost realizată în temeiul art.28, art.30 și art.31 din Legea nr.261-XVI din 05.12.2008, în conformitate cu Programele activității de audit ale Curții de Conturi pe anii 2015 și, respectiv, 2016, avînd drept scop oferirea unei asigurări rezonabile referitor la conformitatea gestionării fondurilor publice privind desfășurarea alegerilor locale generale din 2015.

Potrivit raportului de audit,  pentru Comisia Electorală Centrală, din bugetul de stat inițial au fost aprobate alocații în sumă totală de 73,0 mil.lei, din care 65,0 mil.lei - pentru organizarea alegerilor locale generale din 2015, fiind ulterior precizate în sumă de 63,4 mil.lei. Totodată, pentru organizarea și desfășurarea turului doi de scrutin, alocațiile au fost suplinite din fondul de rezervă al Guvernului cu suma de 10,98 mil.lei, aceste mijloace urmînd a fi restabilite la o ulterioară rectificare a bugetului de stat pe anul 2015.

Conform Raportului financiar al Comisiei Electorale Centrale la situația din 30.09.2015, cheltuielile de casă pentru pregătirea și desfășurarea alegerilor din contul mijloacelor bugetului de stat și fondului de rezervă au însumat, respectiv, 61,0 mil.lei și 9,97 mil.lei, fiind executate la nivel de 96,2% și, respectiv, de 90,8% față de alocațiile precizate. De menționat că, în baza informației oferite de Ministerul Finanțelor, în urma rectificărilor bugetare (2015), cu luarea în considerare a soldurilor mijloacelor neutilizate (atît din contul alocațiilor de bază, cît și din contul fondului de rezervă), bugetul Comisiei Electorale Centrale a fost majorat cu circa 7,4 mil.lei, din care 7,1 mil.lei au fost direcționate la restabilirea fondului de rezervă al Guvernului.

Auditul a constatat că gestiunea resurselor bugetare pentru campania de alegeri locale 2015 în linii generale a întrunit cerințele cadrului normativ, totodată managementul execuției cheltuielilor în ansamblu pentru desfășurarea alegerilor locale generale a fost afectat de nerespectarea întocmai a normelor de reglementare a disciplinei financiar-bugetare și de lipsa controlului intern corespunzător, ceea ce a condiționat nereguli în utilizarea mijloacelor financiare pentru retribuirea muncii; efectuarea achizițiilor publice fără respectarea unor proceduri legale; trecerea neregulamentară la cheltuieli a unor bunuri materiale.

Curtea de Conturi urmează a fi informată despre implementarea recomandărilor în termen de 6 luni de la adoptarea Hotărârii asupra Raportului de audit. Hotărîrea Curţii de Conturi va fi publicată în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, în conformitate cu art. 34 alin.(7) din Legea Curţii de Conturi nr. 261-XVI din 05.12.2008.

 

 

reset WAY cursor WAY contrast WAY Marire Font WAY Alb negru WAY Linkuri WAY