Actualizat: Duminică, 21 Iulie 2024
Curtea de Conturi a Republicii Moldova
RO RU EN

Curtea de Conturi a întrunit Consiliul Consultativ

  • 24.11.2014
  • 674

 

Pe data de 21 noiembrie curent a avut loc ședința Consiliului Consultativ pe lîngă Curtea de Conturi a Republicii Moldova (CCRM).

În cadrul ședinței au fost prezentate rezultatele programului activității de audit a Curții de Conturi pentru anul 2014 și proiectul programului activității de audit pe anul 2015. În acest context, Nina Onofrei, șeful Direcției generale metodologie, planificare și analiză, s-a referit la prioritățile și obiectivele activității de audit a Curții de Conturi pentru anii 2014-2016, criteriile în baza cărora sunt selectate misiunile de audit, domeniile planificate spre auditare, indicatorii de rezultat, modalitățile de implementare, monitorizare și raportare etc.

De asemenea, în cadrul ședinței a fost făcută o prezentare a Proiectului Twinning "Consolidarea și întărirea auditului public extern în Republica Moldova", implementat cu suportul Uniunii Europene. Liderul proiectului Twinning, Angela Pascaru, membru al Curții de Conturi, a vorbit despre importanța și necesitatea implementării proiectului, obiectivul general al căruia ține de îmbunătățirea responsabilității și managementului finanțelor publice în Republica Moldova prin consolidarea capacității de audit extern, în conformitate cu standardele internaționale recunoscute și cu cele mai bune practici europene. Partenerii acestui proiect sunt Institutul Finlandez pentru Management Public HAUS și Tribunalul de Conturi al Spaniei. Angela Pascaru s-a referit în prezentare la rezultatele scontate ale acestui proiect, auditurile pilot, activitățile planificate conform componentelor proiectelor.

În cadrul ședinței Consiliului Consultativ, Ecaterina Paknehad, membru al CCRM, a prezentat o informație referitor la alte două proiecte de asistență externă ale Curții de Conturi cu Oficiul Naţional de Audit al Suediei (ONAS) și Banca Mondială. Direcțiile de dezvoltare în cadrul proiectului cu ONAS sunt auditul financiar/ regularitate, cadrul calității în auditul financiar și comunicarea, prin consolidarea răspunderii și transparenței interne și externe. Direcțiile de activitate susținute în cadrul proiectului cu Banca Mondială sunt auditul conformității asociat auditului performanței, auditul performanței, auditul TI, elaborarea cadrului metodologic, tehnologizarea CCRM.

Membrii Consiliului Consultativ au discut subiectul implementării de către Curtea de Conturi a Legii nr.41 din 27.03.2014 "Pentru modificarea și completarea unor acte legislative".

La finele ședinței, Serafim Urechean, Președintele Curții de Conturi a Republicii Moldova și Iurie Spînu, Președintele Consiliului Uniunii Profesionale „Asociația Auditorilor și Societăților de Audit din Republica Moldova „AFAM", au semnat un Acord de colaborare între cele două instituții.

Potrivit Acordului, Părțile semnatare vor coopera în domeniul formării și dezvoltării profesionale a specialiștilor care practică activitatea de audit. Cooperarea va fi realizată prin: schimb de experiență în vederea instruirii personalului, schimb de informații în domeniul auditului, organizarea și petrecerea seminarelor comune și altor activități ce vor contribui la formarea și dezvoltarea auditorilor.   

Totodată, la 21 noiembrie curent, a fost semnat Acordul de colaborare între Comisia Naţională de Integritate și Curtea de Conturi. Acesta a fost semnat de către Serafim Urechean, Președintele Curții de Conturi și Anatolie Donciu, Președintele Comisiei Naţionale de Integritate.

Cooperarea între Comisia Naţională de Integritate și Curtea de Conturi va contribui la prevenirea și descurajarea corupției și a faptelor legate de administrarea și utilizarea neregulamentară a resurselor financiare publice. Acordul reglementează interacţiunea dintre cele două părţi în procesul determinării procedurilor şi modalităţilor pentru schimbul de informaţii între acestea, discutarea problemelor de interes comun și organizarea ședințelor comune. Obiectivele prevăzute de Acord vor fi realizate de părți prin: schimbul eficient şi operativ de informaţii, cooperarea susţinută în asigurarea aplicării eficiente a legislaţiei în vigoare pe domeniile de activitate,  participarea la conferinţe, seminare organizate de aceste instituții.

 

 

 

 

reset WAY cursor WAY contrast WAY Marire Font WAY Alb negru WAY Linkuri WAY