Actualizat: Joi, 18 Iulie 2024
Curtea de Conturi a Republicii Moldova
RO RU EN

Curtea de Conturi este apreciată de către colegii din Ungaria

  • 14.03.2017
  • 1857

 

 Curtea de Conturi a Republicii Moldova (CCRM) a fost selectată de către Oficiul Național de Audit al Ungariei pentru a adapta proiectul privind integritatea la necesitățile naționale, alături de autoritățile naționale de audit din Ucraina, Albania, Kosovo și Macedonia. Decizia a fost luată recent, în cadrul celui de-al IV-lea Seminar internațional "Sondajul privind integritatea și utilizarea acestuia în activitatea managementului" și a conferinței dedicate, ce au avut loc la Szarvas (Ungaria) și Budapesta.

La seminar au participat 41 de reprezentanți din 24 de țări din cadrul INTOSAI: Afganistan, Albania, Bangladesh, Bhutan, Brazilia, Gambia, Georgia, Irak, Kosovo, Laos, Macedonia, Moldova, Maroc, Nepal, Niger, Pakistan, Sri Lanka, Sudan, Swaziland, Thailanda, Timor-Leste, Turcia, Ucraina, Vietnam. CCRM a fost reprezentată la acest for internațional de către șeful Direcției instruire profesională din cadrul DGPMCCIP, Tatiana Vozian, persoană implicată în acțiunile din domeniul anticorupție, și șeful Secției relații externe și comunicare, coordonator / formator în metodologia de autoevaluare a integrității instituționale IntoSAINT, Violeta Balan. Participanții la seminar au discutat subiecte ce țin de combaterea corupției, asigurarea integrității instituționale, transparenței, eticii și comunicării. Reprezentanții ONA a Ungariei au relatat despre experiența proprie în implementarea proiectului de integritate, bazat pe metodologia ISA din Olanda - IntoSAINT. Instruirile au avut loc sub formă de prezentări, lucru în grup, lucru individual, ateliere de lucru, exerciții practice etc.

Conferința de deschidere a seminarului  internațional a fost prezidată de Președintele Oficiului Național de Audit al Ungariei, Laszlo Domokos, în calitate de moderatori fiind implicați analistul de politici și manager al OECD, Gavin Ugale, managerul în domeniul strategiei și cunoștințelor al Inițiativei de Dezvoltare INTOSAI (IDI), Shourjo Chatterjee, judecătorul Tribunalului de Conturi din Portugalia, care asigură președinția Grupului Țintă EUROSAI privind auditul și etica (TFAE), Dna Helena A. Lopes etc. Auditoriului i-a fost prezentat un ciclu de studii tematice, precum "Dezvoltarea rezonabilității utilizării fondurilor publice", rolul ISA în supravegherea integrității în sectorul public, "Partajarea cunoștințelor în domeniul combaterii fenomenului corupției", aportul Grupului Țintă la revizuirea Codului Etic al INTOSAI  ISSAI 30) și abordările moderne privind integritatea etc.      

"Proiectul privind integritatea, promovat de ONA a Ungariei, a debutat în anul 2009, activitățile preliminare proiectului fiind lansate în 2007. ONA a Ungariei a preluat bunele practici de la Curtea de Audit a Olandei, precum metodologia de autoevaluare a integrității instituționale IntoSAINT. Fiind selectați de către colegii de la Budapesta, inițiativa presupune că vom primi suportul profesional al ONA a Ungariei, pentru a adapta proiectul privind integritatea la necesitățile naționale și pentru a prelua experiența ungară în implementarea unui astfel de proiect", a menționat Violeta Balan.

 

 

reset WAY cursor WAY contrast WAY Marire Font WAY Alb negru WAY Linkuri WAY