Actualizat: Sîmbătă, 20 Iulie 2024
Curtea de Conturi a Republicii Moldova
RO RU EN

Dezvoltarea strategică a Curții de Conturi: provocări și perspective

  • 21.10.2015
  • 783

Un nou Plan de Dezvoltare Strategică (PDS) a Curții de Conturi pentru anii 2016-2020 a fost prezentat marți, 20 octombrie 2015, în cadrul conferinței internaționale „Dezvoltarea strategică a Curții de Conturi: provocări și perspective" desfășurată în contextul Proiectului privind consolidarea capacităților CCRM, susținut de Banca Mondială.

Bazîndu-se de strategiile anterioare și experiența acumulată, noul Plan se va axa pe trei piloni principali: contribuție la consolidarea bunei guvernări, asigurarea durabilității instituționale, dezvoltarea și menținerea calității corporative și de audit.

La eveniment au fost prezenți Ștefan Creangă, președintele Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe; oficiali ai Băncii Mondiale, Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Ambasadei Suediei în Republica Moldova, reprezentanți ai societății civile și ai autorităților publice centrale, precum și experții străini implicați în implementarea Proiectului "Consolidarea capacităților CCRM" susținut de Banca Mondială. Totodată la lucrările conferinței, organizate de către Curtea de Conturi, au participat reprezentanți ai instituțiilor supreme de audit din cinci țări: Georgia, Polonia, Republica Kirghizia, România, Suedia.

În cadrul deschiderii conferinței, președintele Curții de Conturi, Serafim Urechean a adus mulțumiri tuturor invitaților, precum și celor care susțin reformarea CCRM pe parcursul ultimilor ani și contribuie la dezvoltarea capacității de efectuare a auditului extern în conformitate cu cele mai bune standarde și practici profesionale. Această susținere, potrivit președintelui, este foarte valoroasă, fiind materializată în multiple activități și acțiuni concrete realizate în cadrul celor trei proiecte pe care le implementează Curtea de Conturi: Proiectul susținut de Banca Mondială, Proiectul Twinning susținut de UE și Proiectul de colaborare bilaterală cu Oficiul Național de Audit al Suediei.

Apreciind prezența la conferință a conducerii Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe, dl Serafim Urechean a menționat că aceasta este o oportunitate de dezvoltare și consolidare a comunicării între CCRM și Parlamentul Republicii Moldova. De asemenea președintele Curții de Conturi a subliniat că unul dintre obiectivele principale este de a apropia instituția supremă de audit de cetățenii Republicii Moldova, aceasta fiind și o parte din misiunea noastră de a promova transparența și responsabilitatea.

Prezent la eveniment, Ștefan Creangă, președintele Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe, a salutat ideea consultării proiectului PDS a Curții de Conturi cu partenerii săi de dezvoltare, societatea civilă și, nu în ultimul rînd, cu instituții supreme de audit de peste hotare. În cuvîntul său de salut dumnealui a menționat că Parlamentul este prima din părțile naționale, interesate ca CCRM să fie văzută și percepută, în primul rînd, ca o instituție supremă de audit performantă, dar și ca o autoritate publică lider în dezvoltarea, consolidarea și menținerea calității corporative de audit. Oficialul a apreciat înalt calitatea acestui proiect de document strategic, Planul de Dezvoltare Strategică 2016-2020, subliniind că reformarea și modernizarea instituțională a Curții de Conturi, precum și a altor instituții, este o prioritate fundamentală în perspectiva integrării europene. Totodată dl Ștefan Creangă a exprimat încrederea că implementarea obiectivelor noului Plan va oferi multe beneficii directe și indirecte atît autorităților statului, cît și cetățenilor Republicii Moldova, majorînd nivelul de încredere în independența instituției supreme de audit din țara noastră prin profesionalism și transparență.

Lucrările conferinței internaționale „Dezvoltarea strategică a Curții de Conturi: provocări și perspective" au fost salutate și de către Soukeyna Kane, directorul Departamentului gestionarea și monitorizarea resurselor publice a Băncii Mondiale, precum și de Wicher Slagter, șeful Secției politică și economie a Delegației UE în Republica Moldova.

Agenda evenimentului a cuprins în subiectele abordate și progresele realizate de către CCRM în cadrul Proiectului "Consolidarea capacităților Curții de Conturi a Republicii Moldova" susținut de Banca Mondială și implementat în perioada 2014-2015. În acest context expertul James Bonnell a prezentat un studiu privind implementarea recomandărilor unor audituri de performanță realizate de CCRM.

Totodată reprezentanții instituțiilor supreme de audit, prezente la conferință, au împărtășit experiența țărilor respective privind provocările și perspectivele de dezvoltare a acestora.

Proiectul „Consolidarea capacităților Curții de Conturi a Republicii Moldova", susținut de Banca Mondială, este implementat în perioada anilor 2014-2015. Obiectivul acestuia este de a consolida auditul public extern în țara noastră, prin sporirea eficienței activității de audit și întăririi capacității Curții de Conturi. Suportul profesional este acordat de consultantul individual James Bonnell și experți ai Companiei KOSI. 

 

 

reset WAY cursor WAY contrast WAY Marire Font WAY Alb negru WAY Linkuri WAY