Actualizat: Sîmbătă, 20 Iulie 2024
Curtea de Conturi a Republicii Moldova
RO RU EN

Instruiri în metodologia de auditare a bugetului public național

  • 15.10.2015
  • 989

Pe parcursul lunii octombrie curent, Curtea de Conturi desfășoară instruiri în metodologia de auditare a bugetului public național, în cadrul Proiectului "Consolidarea capacităților Curții de Conturi a Republicii Moldova", susținut de Banca Mondială.

În cadrul seminarelor de instruire sunt prezentate proiectele Ghidurilor privind auditul conformității asociat auditului performanței al celor trei componente ale bugetului public național și anume bugetul de stat (BS), bugetul asigurărilor de stat (BASS) și fondul asigurării obligatorii de asistență medicală (FAOAM).

În aceste instruiri profesionale sînt antrenați auditori și șefi de subdiviziuni ai CCRM, iar prelegerile sînt duse de experții Companiei KOSI - Wayne Bartlett, Chris Shapcott și Jonathan McDowell, cu aportul specialiștilor Curții de Conturi.

Astfel în perioada 12-13 octombrie curent au avut loc seminare de instruire cu prezentarea proiectului Ghidului de auditare a bugetului de stat. La moment, în zilele de 15-16 octombrie curent, sesiunea de instruire vizează prezentarea proiectului Ghidului de auditare a FAOAM, iar în perioada 19, 21 octombrie vor fi discutate subiecte de țin de Ghidul de auditare a BASS.

Programul instruirilor vizează subiecte cum ar fi: conformitatea cu INTOSAI, tipurile de audit recunoscute de INTOSAI, organizarea procesului de audit, procedurile ce asigură calitatea auditului, planificarea auditului etc.

Experții Companiei KOSI - Wayne Bartlett, Chris Shapcott și Jonathan McDowell se află în misiune în țara noastră pe parcursul lunilor septembrie - octombrie curent, la activitatea privind elaborarea metodologiei de auditare a celor trei componente ale bugetului public național.

Totodată amintim că experții Companiei KOSI au acordat suport și consiliere pentru auditurile BS, BASS și FAOAM, aferente auditării exercițiului bugetar 2013, continuînd să acorde susținere la planificarea auditelor respective pentru exercițiul bugetar 2014.

Obiectivul Proiectului "Consolidarea capacităților Curții de Conturi a Republicii Moldova" este consolidarea funcției de audit public extern a Republicii Moldova prin sporirea eficacității misiunilor de audit și fortificarea capacităților Curții de Conturi. Proiectul constă în dezvoltarea capacităților pentru realizarea unor audituri ale performanței în domenii specializate și consolidarea sistemelor de performanță pentru implicarea efectivă a resurselor umane în activități de audit. Activitățile planificate în cadrul proiectului se realizează de către Curtea de Conturi, cu suportul consultantului individual Jim Bonnell și al unui grup de experți din Corporația KOSI.

 

 

 

reset WAY cursor WAY contrast WAY Marire Font WAY Alb negru WAY Linkuri WAY