Actualizat: Joi, 18 Iulie 2024
Curtea de Conturi a Republicii Moldova
RO RU EN

Lipsa învăţământului de calitate în şcolile profesionale din ţară

  • 16.03.2015
  • 801

Învățământul profesional în țara noastră nu răspunde necesităților pieţei muncii. La această concluzie au ajuns auditorii Curții de Conturi, care au analizat cât de eficient Ministerul Educației cheltuie banii publici alocați studiilor profesionale, transmite News-Moldova.

„Toți spun că vor învățământ de calitate, dar nimeni nu știe care este standardul de calitate. În primul rând, trebuie să avem un set de cunoștințe. Pentru a avea cunoștințe trebuie să avem la dispoziție un set de materiale didactice. Nimeni nu știe de câți bani este nevoie pentru a asigura învățământul de calitate ", a declarat pentru Studio " Sputnik-Moldova", șeful echipei de audit, Sergiu Știrbu.

Potrivit auditorilor, reprezentanții Ministerului Educației nu estimează situația reală de pe piața muncii, de aceea școlile profesionale pregătesc specialiști care nu sunt solicitați. Șeful echipei de audit a mai spus că "în școlile profesionale nu sunt stabilite criterii de evaluare a calității învățămîntului mediu de specialitate".

"Până acum nimeni nu a evaluat calitatea studiilor în școlile profesionale. Nimeni nu a evaluat necesitățile acestor școli pentru a asigura studii de calitate. Puțini dintre elevi cunosc cum se face practica de producție. Avem cazuri când un electrician face practica la primărie sau la biserică", a mai adăugat Știrbu.

Potrivit sursei, "o problemă cu care se confruntă elevii după absolvirea școlilor profesionale este lipsa oportunităților de a face stagiu de practică".

Auditorii Curții de Conturi constată că din peste 80 de meserii care există în țară, doar 8 corespund standardelor de calitate.

 

reset WAY cursor WAY contrast WAY Marire Font WAY Alb negru WAY Linkuri WAY