Actualizat: Duminică, 21 Iulie 2024
Curtea de Conturi a Republicii Moldova
RO RU EN

Nereguli și ingerințe din partea Ministerului Sănătății în executarea FAOAM

  • 07.07.2014
  • 959

Statul a alocat, anul trecut, în Fondurile asigurărilor obligatorii de asistență medicală(FAOAM) mai mulți bani decât ar fi fost necesari. Cel puțin asta putem deduce din ultimul raport al Curții de Conturi privind executarea fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală în anul 2013. Potrivit auditorilor, la finele anului trecut în conturile Companiei Naționale pentru Asigurări în Medicină au rămas peste 280 de mln de lei. Totodată, auditorii au constatat mai multe nereguli și ingerințe din partea Ministerului Sănătății în procesul de preavizare și aprobare a proiectelor investiționale în domeniul sănătății.

„Nevalorificarea de către beneficiari a mijloacelor financiare din fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală a determinat executarea/utilizarea acestora la nivel de 97,8%, și respectiv, menținerea soldurilor semnificative la conturile CNAM (284,5 mil.lei)", se arată în raportul Curții de Conturi.

Totodată, raportul denotă că și celelalte fonduri din domeniu nu au fost valorificate în totalitate. Astfel, banii din fondul de rezervă au fost utilizați în proporție de 58%, cei din fondul măsurilor de profilaxie - lanivel de 72,9%, a fondului de dezvoltare și modernizare a prestatorilor publici de servicii medicale - 76%.

Printre problemele constatate, autorii raportului mai menționează imposibilitatea stabilirii volumului exact de servicii medicale prestate, comparativ cu cel contractat întrucât nu există indicatorii facturați și realizați. Mai mult, la finele anului 2013 instituțiilor medico-sanitare le-a fost acceptată solicitarea de a le fi distribuite suplimentar din fondul de bază circa 86,4 mln lei, și asta în lipsa indicatorilor realizați.

„Neargumentarea de către Ministerul Sănătății și instituțiile medicale a necesității de medicamente costisitoare a contribuit, în unele cazuri, la formarea și majorarea nefundamentată a stocurilor de medicamente. Astfel, mijloacele destinate procurării preparatelor antivirale în sumă de 40 de mln de lei transferate Spitalului Clinic Republican, la 31 decembrie 2013, au generat majorarea soldului de medicamente la finele anului de raportare (90,4 mln lei) cu 44,9 mln lei față de soldul înregistrat (45,5 mln lei) la începutul perioadei de gestiune. Aprobarea mijloacelor financiare pentru realizarea programelor naționale de ocrotire a sănătății, în sumă de 25,1 mlnlei, în lipsa destinației și indicatorilor măsurabili bazați pe rezultate, nu permite evaluarea utilizării acestora conform destinației și obiectivelor realizate", se mai menționează în raportul CC.

Totodată, raportul Curții de Conturi mai arată că suprapunerea anumitor funcții creează disfuncționalități și ingerințe din partea Ministerului Sănătății în procesul de preavizare și aprobare a proiectelor investiționale.

„Lipsa monitorizării de către Comisia mixtă și CNAM a derulării proiectelor investiționale și neatragerea experților în domeniu invocă situații de nerealizare a scopului stabilit. controlul intern insuficient la demararea procesului de aprobare, contractare și executare a fondului de profilaxie condiționează iresponsabilitatea operatorilor economici, aceștia neonorîndu-și obligațiunile asumate în contracte. Această situație a determinat realizarea la un nivel redus a scopurilor propuse și majorarea soldurilor aferente FAOAM", se mai arată în raport.

În 2013, pentru FAOAM a fost aprobat un venit de circa 4,12 mlrd lei și cheltuieli de 4,32 mlrd lei, deficitul de 200 mln lei urmând a fi acoperit din soldurile fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală.

reset WAY cursor WAY contrast WAY Marire Font WAY Alb negru WAY Linkuri WAY