Actualizat: Joi, 18 Iulie 2024
Curtea de Conturi a Republicii Moldova
RO RU EN

Președintele Parlamentului a vizitat Curtea de Conturi

  • 01.07.2013
  • 1994

Astăzi, 1 iulie 2013, Igor Corman, Președintele Parlamentului Republicii Moldova a efectuat o vizită de documentare la Curtea de Conturi.

Serafim Urechean, Președintele Curții de Conturi a Republicii Moldova (CCRM) a oferit înaltului oaspete posibilitatea de a vizita subdiviziunile instituției, familiarizându-l cu dotarea tehnică a CCRM, oportunitățile de instruire a personalului și condițiile de muncă a angajaților.

Igor Corman a fost informat de membrii Curții de Conturi, șefii de Direcții și Servicii despre activitatea instituției, realizările și performanțele obținute, problemele cu care se confruntă și aspirațiile de viitor.

Angela Pascaru, membrul Curții de Conturi a vorbit despre cele mai importante repere istorice în activitatea CCRM, dezvoltarea strategică a instituției, proiectele în derulare și de viitor de consolidare a Curții de Conturi - Proiectul Twinning - obiectivele și acțiunile primordiale ale viitoarei cooperări cu acest instrument comunitar, în vederea fortificării auditului public extern. De asemenea, dna Pascaru a accentuat importanța eficientizării conlucrării instituției supreme de audit din țară cu Legislativul, Executivul, organele de drept la capitolul implementării recomandărilor CCRM. În context, membrul Curții de Conturi a vorbit despre importanța cooperării cu societatea civilă, oferind informație despre derularea proiectului de cooperare a instituției cu Institutul de Politici Publice „Recomandările Curții de Conturi - instrument de eficientizare a utilizării banilor publici".

Serafim Urechean a remarcat îmbunătăţirea conlucrării Curţii de Conturi cu Parlamentul în ultimii ani, subliniind importanţa obţinerii unei dinamici pozitive în ascensiunea acestor relaţii bilaterale. Curtea de Conturi în prezent nu are pârghii de sporire a eficienţei recomandărilor înaintate, nefiindu-i delegate drepturi de aplicare a unor sancţiuni în cazul neîndeplinirii recomandărilor, a constatat Preşedintele Curţii de Conturi. Dl Urechean a amintit, în context, despre iniţiativa legislativă care prevede stabilirea sancţiunilor administrative pentru neexecutarea hotărârilor Curţii de Conturi. 

Preşedintele Curţii de Conturi a exemplificat practicile existente de conlucrare ISA - Parlament din ţările comunitare, precum Suedia, Cehia, unde a fost creat un comitet de colaborare cu instituţia supremă de audit, în cadrul comisiei parlamentare de profil. Serafim Urechean a reiterat importanţa preluării celor mai bune practici existente la acest capitol, pentru a eficientiza conlucrarea bilaterală, spre beneficiul societăţii.  

În context, Serafim Urechean a familiarizat audienţa despre experienţa Curţii de Conturi în domeniul asigurării transparenţei instituţiei şi accesului la informaţie a societăţii.

Ecaterina Paknehad, membrul Curţii de Conturi a vorbit despre cooperarea Curţii de Conturi cu partenerii externi de dezvoltare instituţională - Banca Mondială, Oficiul Naţional de Audit al Suediei - o atenţie sporită acordând etapei actuale de ascensiune a colaborării CCRM - ONAS, în cadrul celui de-al treilea proiect de cooperare tehnică, preconizat pentru perioada 2013-2015.  De asemenea, dna Paknehad a informat despre derularea negocierilor de semnare a unui nou acord de cooperare tehnică cu Banca Mondială, în scopul consolidării capacităţilor instituţiei în domeniul auditului tehnologiilor informaţionale.

Membrul Curţii de Conturi, Valeriu Chiţan a vorbit despre importanţa conlucrării în procesul de elaborare a planului anual de activitate al instituţiei, pentru a defini subiecte de importanţă majoră pentru republică. De asemenea, Dl Chiţan a vorbit despre importanţa creării unei structuri în cadrul comisiei de profil a Legislativului, care ar monitoriza activitatea ISA şi i-ar acorda suportul necesar.

Preşedintele Parlamentului a accentuat importanţa activităţii instituţiei supreme de audit din ţară, care este unică autoritate publică înzestrată cu dreptul de a verifica corectitudinea utilizării resurselor publice şi gestionării patrimoniului de stat. Igor Corman a asigurat conducerea Curţii de Conturi, că va depune eforturi pentru a asigura o conlucrare eficientă şi dinamică între Legislativ şi instituţia supremă de audit. În context, Preşedintele Parlamentului a accentuat importanţa asumării de către CCRM a unui rol proactiv în conlucrarea cu Legislativul, pentru a obţine un nivel sporit de executare a recomandărilor înaintate entităţilor verificate. Parlamentul Republicii Moldova va asigura şi în continuare independenţa şi autonomia CCRM, abordând conceptul de conlucrare bilaterală dinamică, identificând modalităţile eficiente de creştere a gradului de îndeplinire a recomandărilor Curţii de Conturi, a remarcat Igor Corman. 

 

 

reset WAY cursor WAY contrast WAY Marire Font WAY Alb negru WAY Linkuri WAY