Actualizat: Sîmbătă, 20 Iulie 2024
Curtea de Conturi a Republicii Moldova
RO RU EN

Reuniunea Grupului de lucru EUROSAI cu privire la auditul fondurilor alocate pentru catastrofe și dezastre naturale

  • 11.04.2016
  • 951

 

Curtea de Conturi a  participat, în perioada 5-7 aprilie 2016, la cea de-a II Reuniune a Grupului de lucru EUROSAI cu privire la auditul fondurilor alocate pentru catastrofe și dezastre naturale.

Evenimentul a avut loc în orașul Baku, Azerbaidjan și a întrunit reprezentanții a 14 țări membre a Grupului de lucru EUROSAI: Ucraina, Moldova, Bulgaria, Polonia, Federația Rusă, Azerbaidjan, Albania, România, Turcia, Italia, Albania, Lituania, Serbia, Indonezia și în calitate de observator, Curtea de Conturi Europeană.

Instituția de audit public extern din Republicii Moldova a fost reprezentată de Natalia Trofim, șef al Direcției Generale I și Victor Munteanu, șef de Direcție în cadrul Direcției generale I

Lucrările seminarului au cuprins următoarele domenii:

1.    Prezentarea raportului referitor la progresele Grupului de lucru EUROSAI privind auditul mijloacelor alocate pentru prevenirea şi lichidarea consecințelor catastrofelor.

2.    Instruiri cu prezentări și schimb de experiență în aplicarea practică a Standardelor ISSAI 5500-5599, emise de INTOSAI pentru auditul în domeniul prevenirii și lichidării catastrofelor.

3.    Prezentarea domeniilor de activitate ale Grupului de lucru EUROSAI pentru perspectivele pe termen scurt.

Ședința a fost prezidată de Roman Maguta, președintele Curții de Conturi a Ucrainei, precum și de membrul Curții, Mariya Shuleshko, președintele Grupului de lucru EUROSAI. S-a menționat despre importanța tematicilor abordate, dezvoltarea cooperării transfrontaliere și internaționale, precum și elaborarea metodologiei în domeniul prevenirii și lichidării catastrofelor.

În context, Vugar Giulimamedov, Președintele Curții de Conturi a Republicii Azerbaidjan a menționat, că realizarea unui sistem complex de măsuri de securitate a țărilor este funcția principală a fiecărui stat. Dl Giulimamedov s-a referit, în ansamblu, la problemele cauzate de catastrofe, cum ar fi cutremurele de pămînt, cu care se confruntă în permanență țara, la identificarea măsurilor pentru reducerea pierderilor, la impactul asupra populației și infrastructurii, precum și la experiența acumulată în cadrul activităților Grupului de lucru EUROSAI privind auditurile în domeniul respectiv.  

Experții internaționali din Indonezia, Chandra Puspita Kurniavati și din Turcia, Arife Coșcun au petrecut instruiri cu prezentări și schimb de experiență în aplicarea metodologică a Standardelor ISSAI 5500-5599.

Membrii Grupului de lucru EUROSAI din partea instituției supreme de audit (ISA) din Azerbaidjan, Azim Abasov și din partea ISA din Olanda, Egbert Jogsma au relatat unele experiențe privind aplicarea Standardului ISSAI 5540 ,, Aplicarea informațiilor geospațiale la auditarea administrării capacității de intervenție în caz de calamități naturale și mijloacelor alocate pentru lichidarea lor", ce ține de utilizarea informațiilor geospațiale într-un audit al managementului dezastrelor și de asistență în legătură cu acestea.

În cadrul reuniunii au fost prezentate rezultatele auditului internațional privind lichidarea consecințelor catastrofei de la Stația Atomică Electrică Cernobîl, în special auditul utilizării Fondului Cernobîl „Ukrîtie" şi, respectiv, a situației privind executarea recomandărilor, urmare a auditurilor executate anterior. Acest subiect este permanent în vizorul ISA a Ucrainei, datorită fondurilor semnificative alocate din exterior pentru asigurarea securității ecologice/de mediu.

Următoarea ședință a Grupului va fi organizată în anul 2017 în Italia.

 

reset WAY cursor WAY contrast WAY Marire Font WAY Alb negru WAY Linkuri WAY