Actualizat: Sîmbătă, 20 Iulie 2024
Curtea de Conturi a Republicii Moldova
RO RU EN

Seminar privind auditul performanței

  • 02.07.2014
  • 509

Un seminar privind conceptul şi specificul auditului performanței a fost organizat pentru membrii și angajații Curții de Conturi de către expertul internațional IBTCI James Bonnell, la data de 1 iulie anul curent. Instruirea a avut loc în cadrul Proiectului „Consolidarea capacităților Curții de Conturi a Republicii Moldova", proiect implementat cu susţinerea Băncii Mondiale.

Expertul s-a referit la evoluția auditului performanței, diferența dintre auditul financiar și cel al performanței, abordările de examinare a performanței, perspectivele auditului performanței, beneficiile și riscurile acestuia etc.

Astfel, James Bonnell a menționat că auditul performanţei încă este în dezvoltare, deoarece apar constant noi concepte, noi metodologii, noi abordări. Conform standardelor organizaţiei internaţionale INTOSAI, auditul performanței este o examinare independentă, obiectivă de încredere a faptului dacă întreprinderile, sistemele, operaţiunile, programele, activităţile sau organizaţiile funcţionează conform principiilor de economicitate, eficienţă şi eficacitate şi dacă există oportunităţi de îmbunătăţire. Conform prezentării expertului, ciclul auditului performanței are mai multe etape: procesul de planificare strategic, selectarea auditului, studiul preliminar, activitatea de audit detaliată, constatările de audit preventive, proiectul de raport de audit, raportul final de audit, urmărirea ulterioară.

De asemenea, în cadrul seminarului, James Bonnel s-a referit la obiectivele auditului performanței în achizițiile publice, analiza constatărilor și examinarea rezultatelor, metodele pentru mărirea utilizării și impactul rapoartelor de audit.

Proiectul "Consolidarea capacităților Curții de Conturi a Republicii Moldova" prevede realizarea unui șir de activități direcţionate spre dezvoltarea auditului public extern în Republica Moldova, prin sporirea eficienței activității de audit și întăririi capacității Curții de Conturi. Banca Mondială, prin intermediul acestui proiect, dorește să susțină Curtea de Conturi, împreună cu alți parteneri de dezvoltare, în implementarea obiectivelor Planului de Dezvoltare Strategică pentru anii 2011-2015.

Expertul internațional IBTCI James Bonnell a acordat anterior, în perioada 2008-2011 servicii de consultanță Curții de Conturi în domeniul auditului performanței, auditului bugetelor unităților administrativ-teritoriale, precum și în elaborarea proiectului Ghidului pentru auditul executării bugetelor UAT, contribuind la implementarea bunelor practici internaționale în procesul auditului.

James Bonnell este auditor public profesionist cu peste 35 de ani de experiență în calitate de auditor federal (SUA), avînd o vastă experienţă în conducerea şi gestionarea tuturor tipurilor de audit, fiind un expert recunoscut în domeniul auditului  performanţei. Dl Bonnell, în perioada 2008-2011 a fost, de asemenea, liderul echipei IBTCI  pentru proiectul finanțat de către Banca Mondială pentru a asista Curtea de Conturi  a Republicii Moldova în dezvoltarea capacităţilor de a efectua audituri ale performanţei, ale sistemelor IT și ale bugetelor unităților administrativ-teritoriale. 

Compania International Business & Technical Consultants, Inc (IBTCI),  SUA, a fost creată în 1987 pentru a sprijini şi facilita dezvoltarea economică şi industrială. Iniţial, serviciile IBTCI au fost îndreptate spre îmbunătăţirea eficienţei operaţionale şi de gestionare a întreprinderilor din sectorul public şi privat. Pe măsură ce firma a crescut, a început gestionarea proiectelor pe scară largă care implică atât asistenţă tehnică cît şi activităţi de formare.
Astăzi, IBTCI rămîne concentrată asupra satisfacerii necesităților de asistenţă pentru ţările în curs de dezvoltare, prin oferirea de expertiză, asistență, experienţă şi a unui angajament pentru excelenţă. 

IBTCI a activat în peste 70 de ţări cu peste 100 de proiecte, acordînd suport guvernelor, companiilor din sectorul privat şi organizațiilor internaționale, cum ar fi Banca Africană de Dezvoltare, Banca Asiatică de Dezvoltare, Uniunea Europeană, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, Departamentul pentru Dezvoltare Internaţională Marea Britanie, Fondul Monetar Internaţional, Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, Agenţia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională şi Banca Mondială.

reset WAY cursor WAY contrast WAY Marire Font WAY Alb negru WAY Linkuri WAY