Actualizat: Sîmbătă, 20 Iulie 2024
Curtea de Conturi a Republicii Moldova
RO RU EN

Serafim Urechean: Nu exclud participarea mea în alegerile locale din 2015

  • 14.06.2014
  • 551

Tribuna: Ocupați funcția de Președinte al Curții de Conturi din 2011. V-ați regăsit în această postură după alte funcții înalte ocupate în stat?

S. Urechean: Dacă vrea să muncească, omul se regăsește în orice funcție. În viața mea eu nu mi-am căutat funcții, dimpotrivă funcțiile m-au căutat pe mine. Am scris doar în 1974 unica cerere de angajare în cîmpul muncii. După absolvirea Universității Tehnice din Republica Moldova, am scris o cerere, un raport, cum se mai numea pe atunci, de a fi mobilizat în calitate de inginer constructor în rîndurile armatei, adică inginer constructor militar. Așa mi-am început cariera, ca participant la construcția uzinei de automobile Jiguli din Tolyatti, iar ulterior funcțiile m-au găsit pe mine. Așa și în cazul dat: m-i s-a propus să activez în fruntea organului suprem de audit din stat (audit financiar) și îmi îndeplinesc obligațiunile conform legislației în vigoare.

Tribuna: Dvs. sînteți responsabil de buna gestionare a banilor publici. Am sesizat mai multe cazuri cînd ați criticat activitatea unor instituții în acest sens. Au fost cazuri cînd s-a încercat să se intervină politic?

S. Urechean: Să punem punctele pe „i" corect: eu nu sînt responsabil de gestionarea banului public - noi efectuăm audite, sau controale de audit privind corectitudinea efectuării managementului financiar în țară, de către ordonatorii de credit sau de către cei care utilizează banii publici în activitățile lor.

Bineînțeles că este o funcție destul de responsabilă. Aș vrea să menționez că, de rînd cu celelalte 192 de curți de conturi membre ale Organizației Internaționale a Organelor Supreme de Control Financiar în Stat, fiind și noi membri ai Intosai, plus încă 5 țări care sînt în calitate de membri afiliați, ne îndeplinim obligațiunile.

Vreau să mai menționez şi faptul că în trecut această instituție a fost pe larg folosită de clasa politică din Republica Moldova, dar, odată cu schimbările care au avut loc în 2011, imixtiunea politicului sau a altcuiva în activitatea Curții de Conturi este exclusă - declar aceasta cu toată responsabilitatea. Chiar nimeni nu a îndrăznit să apeleze la noi sau să vină cu careva propuneri de a ierta cuiva păcatele, de a fi mai duri cu altcineva.

Tribuna: Deja de mai mulți ani nu mai faceți politică, nu mai sînteți lider de partid. Nu regretați acest lucru?

S. Urechean: De mai multe ori văzînd cele ce se întîmplă în Republica Moldova, unele decizii ale clasei politice din RM, care sînt regretabile nu doar pentru mine, dar și pentru toată societatea moldovenească, sigur că mă gîndesc cum aș fi procedat eu într-o situație sau alta. Dar tot sigur este şi că ambițiile în politică trebuiesc excluse, iar interesul naţional trebuie să prevaleze. De aceea, noi, în 2011, am fuzionat (mă refer la fostul partid Alianța „Moldova Noastră") cu Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM). Din 300 de delegați prezenți la Congres atunci, doar unul a avut un comportament șovăielnic, iar restul au votat pentru fuzionare. Eu consider că pentru viitor în republică trebuie să fie 3-4 formațiuni politice, care își pot asuma responsabilitatea pentru programele lor, pentru viitorul țării. Patruzeci de partide cîte avem acuma, pentru o țară mică ca RM este o povară ieșită din comun. De aceea noi și am procedat așa atunci, fuzionînd cu altă formațiune de orientare liberală pentru a consolida aripa liberală, liberal-democrată din Republica Moldova.

Tribuna: Anul 2014 este un an electoral, cu multe noi oportunități. Dvs. ați primit careva oferte de a vă implica în politică, de a prelua conducerea unui partid?

S.U.: Dar de ce neapărat preluarea conducerii unui partid? Cu mai multe formațiuni din țară am avut și unele discuții, și unele propuneri, chiar propuneri concrete. Decizia va fi luată mai tîrziu, iar aceste discuții nu pot fi mediatizate, deoarece eu sînt în fruntea unei structuri depolitizate. Totodată, nu sînt indiferent faţă de acele procese care au loc astăzi în țara mea, în Republica Moldova.

T.: Nu v-ați gîndit să reanimați Alianța „Moldova Noastră"?

S. Urechean: Eu cred că reanimarea Alianței „Moldova Noastră" este real posibilă şi foarte mulți din liderii din teritoriu, oameni care au fost membri ai Alianței „Moldova Noastră", au venit cu atare propuneri, pentru a reanima, a reveni, a încerca de a construi o alternativă care ar consolida spectrul democratic din Republica Moldova, cursul pro-european de dezvoltare al țări. Dar pînă cînd eu cred că aceasta nu este necesar. E necesar ca, clasa politică din RM totuși să facă tot posibilul pentru a consolida forțele de dreapta, forțele de centru, forțele de stînga pentru a avea un partid - două - trei care ar putea să-şi asume responsabilitatea pentru viitorul RM. Cu toate că noi sîntem conștienți de faptul că pentru viitor, de fapt așa cum se întîmplă aproape în toată Europa și în majoritatea ţărilor lumii, vom avea coaliții politice. Este un lucru destul de benefic, deoarece guvernarea în coaliție nu permite să zicem alunecarea pe anume făgașe în detrimentul țării. Este un sistem mai bun de control reciproc asupra politicului din țară, asupra activității Executivului.

Tribuna: Unde vă vedeți după alegeri, adică după ce se formează un nou Guvern?

S. Urechean: Eu am mandatul de Președinte al Curții de Conturi pînă în 2016, dar mai tîrziu vom trăi și vom vedea. Ştiți cum în trecut se spunea: „Останешься по обочине перестройке"? Eu cred că Dumnezeu m-a înzestrat cu sănătate și pentru viitor mă va proteja. Vorba ceea: de s-ar găsi putere, că hamuri se vor găsi. Vom activa şi atunci vom vedea. Nu exclud și participarea în alegeri - ar fi posibilă. Nu te pui cu soarta şi nu poţi să spui că așa și gata.

Tribuna: În opinia Dvs., ce șanse au actualele partide de guvernare să rămînă la putere şi ce șanse au comuniștii să revină?

S. Urechean: Eu cred că acele pronosticuri în baza cafelei, care se fac tot mai mult și mai mult, nu sînt veridice. De fapt, oamenii decid pentru cine vor vota aproape că în ultima săptămînă, în ultimele zile şi chiar înainte de a introduce buletinul în urna de vot. N-aș vrea să vin cu niște impresii pesimiste, fiindcă cred în viitorul democratic al Republicii Moldova şi sînt ferm convins că un partid monopolist să vină la guvernare este exclus. Sînt ferm convins că guvernarea va fi reprezentată de o coaliție, de aceea trebuie să promovăm acele idealuri care sînt în interesul majorității cetățenilor RM.

Tribuna: Multă lume vă apreciază și consideră că ați făcut multe în postura de Primar al capitalei. Veți candida la funcția de Primar al capitalei?

S. Urechean: Am făcut ceea ce a fost real posibil, am făcut ceea ce a fost necesar la acea etapă pentru promovarea imaginii capitalei țării. Situația la momentul venirii mele la conducerea municipalității era extraordinar de tristă. Aș vrea doar să menționez că pensiile la 133 mii de pensionari nu erau achitate de un an de zile, la toată infrastructura socială (medicii, profesorii, poliție, cei care activau în domeniul culturii) salariul nu era achitat de un an de zile. Multe alte dificultăți erau la capitolul transport, inclusiv transportul de urgență, etc. S-au întreprins măsuri, chiar excepționale, și situația a revenit la normal. S-au delegat mai multe drepturi cetățenilor. Aș vrea să subliniez că, în 1994, în momentul venirii mele la conducerea Primăriei Municipiului Chișinău, în capitală activau 17 mii de agenți economici, însă în momentul plecării, în 2005, activau deja 67 de mii de agenți economici. Dacă ponderea Chișinăului în bugetul țării în 1994 era de 24%, apoi în ultimii ani era de peste 84-85%. În ultimii ani ai mandatului meu, Chişinăul a întreținut financiar toată Moldova, deoarece, în afară de Chișinău, toate celelalte structuri teritoriale de nivelul I și nivelul II erau finanțate din centru, adică aveau subvenţii din bugetul de stat. Astfel s-au făcut foarte multe lucruri și în plan național, cultural: Aleea Clasicilor, Grădina Publică Ștefan cel Mare, Catedrala Nașterea Domnului, Clopotnița Memoriei, 11 biblioteci, 11 magazine de carte etc. Totodată, s-au instalat 120 km de linie de trolebuz, au fost procurate unități de transport (100 automobile pentru poliție, 70 mașini de salvare, 50 autobuse, 70 troleibuze) etc.

A fost pusă temelia ipotecii municipale pentru cei care activau în sfera socială cu achitarea procentului bancar din contul bugetului municipal - 8%. Adică a fost o susținere masivă a celor nevoiași din Chișinău și sigur că aceasta a avut și rodul său. Deja în 1999 pentru curățenia care era în capitală, pentru lucrurile bune care s-au efectuat, Chișinăul a fost decorat cu drapelul de onoare al Consiliului Europei, iar în 2003 - cu placheta de onoare a Consiliului Europei. Atunci a fost votat, de către Consiliul Municipal, imnul Primăriei, drapelul și insigna Primarului General. Acestea poate sînt mărunțișuri la prima vedere, dar nu este chiar așa.

Eu am mai vorbit la acest capitol şi am spus că am rezerve. În 2005, am plecat în Parlament să-mi duc misiunea pînă la capăt, adică era vorba de demolarea, plecarea comuniștilor de la guvernare în RM. În 2009, comuniștii au plecat. Eu declarasem în 2005 că, dacă treburile în Chișinău vor demara mai trist decît în timpul cînd activam în calitate de Primar, îmi las dreptul de a candida la această funcție. De aceea, avînd și multiple scrisori, multiple adresări de la locuitorii municipiului Chișinău, eu nu exclud participarea mea în alegerile locale din 2015.

Tribuna: Dvs. personal ce vă doriți ? Ce vis aveți?

S. Urechean: Sigur, cum fiecare om își dorește și pentru sine personal, dar şi pentru cei apropiați, pentru toată societate, sănătate, prosperare, o activitate eficientă economică, un trai destoinic pentru fiecare cetățean al RM, aşa doresc şi eu. Mai ales după 27 iunie, fiind mai aproape de Uniunea Europeană, doresc tuturor un trai la nivel european, în viitorul cel mai apropiat. În plan profesional, aş vrea să văd un management financiar eficient, eu fiind conducătorul acestei instituții de audit financiar suprem în stat. De asemenea, vreau stabilitate politică şi economică în RM.

Deplasîndu-mă pe străzile Chișinăului, vreau să vad mai multe zîmbete pe fețele oamenilor. Aș vrea să văd mai multe femei gravide pe străzile Chișinăului și în toată țara, fiindcă situația demografică își lasă amprentele sale negative și sigur că aceasta va influența asupra viitorului țării. Dar totul depinde de nivelul de trai, de stabilitate. De aceea, doresc ca viitorul RM, viitorul cetățenilor noștri să fie unul prosper, destoinic și să ne mîndrim că sîntem cetățeni al acestui plai dăruit de Dumnezeu. Să ne iubim cu adevărat patria!

Tribuna: Vă mulțumim!


Text: Andriana Cheptine
Video şi foto: Andrei Boguş

 

 

reset WAY cursor WAY contrast WAY Marire Font WAY Alb negru WAY Linkuri WAY