Actualizat: Joi, 18 Iulie 2024
Curtea de Conturi a Republicii Moldova
RO RU EN

Un şir de neregularităţi privind executarea bugetelor unităţilor administrativ teritoriale

  • 02.07.2009
  • 722

În cadrul şedinţei plenare din 2 iulie 2009 Curtea de Conturi a examinat Rapoartele de audit privind executarea bugetelor unităţilor administrativ teritoriale pe venituri şi cheltuieli pe anul 2008 (Ungheni, Orhei, Teleneşti, Cantemir, Ştefan Vodă, Ocniţa, Glodeni şi Edineţ).

Referitor la execuţia părţii de venituri a bugetelor raioanelor supuse auditării se consemnează că, în anul 2008, la 6 raioane acumularea veniturilor s-a efectuat cu depăşirea indicatorilor aprobaţi, iar în raioanele Glodeni şi Ungheni nivelul de realizare a veniturilor a fost mai mic decît cel programat, astfel nefiind acumulate venituri în sumă de 3,1 mil. lei şi, respectiv 2,5 mil. lei.

Concomitent, se relevă că unele autorităţi publice locale nu sînt preocupate suficient de încasarea tuturor impozitelor, taxelor şi a altor venituri cuvenite bugetelor locale, astfel de deficienţe fiind consematate la executarea veniturilor proprii în bugetele raioanelor Glodeni, Ştefan Vodă, Teleneşti şi Ungheni.

În perioada auditată, 12 primării din raionul Ungheni nu au beneficiat de transferurile de la bugetul raional Ungheni în sumă de 1,0 mil lei, care urmau să constituie sursa de venit a bugetelor locale.

Partea de cheltuieli a celor 8 bugete auditate a fost executată la un nivel cuprins între 92,% şi 96%, execuţia bugetară înregistrînd la finele anului un sold de mijloace băneşti în sumă totală de 79,5 mil. lei.

Deşi în total pe fiecare buget al raionului execuţia cheltuielilor s-a menţinut în limita celor aprobate, unele autorităţi ale administraţiei publice locale au admis unele cheltuieli neprogramate, ce au dus la formarea unor datorii creditoare neacoperite financiar. Astfel, cazuri de nerespectare a limitelor programate la unele articole şi alineate de cheltuieli (preponderent legate de valorificarea mijloacelor pentru investiţii şi construcţii capitale) se relevă la executarea bugetelor raioanelor Ocniţa, Ungheni, Teleneşti.

Multiple abateri şi nereguli au fost consemnate la achitarea salariilor funcţionarilor publici şi altor categorii de angajaţi din cadrul autorităţilor administraţiei publice locale, care au avut drept rezultat achitarea unor plăţi nelegitime în sumă totală de 285,0 mii lei, precum alte cheltuieli neregulamentare care însumează 270,0 mii lei, cele mai mari nereguli fiind comise în  raioanele Ungheni, Glodeni, Ocniţa.

Fără o evaluare exhaustivă a cadrului legal existent, care reglementează modalitatea de formare şi utilizare a fondurilor speciale, din contul mijloacelor bugetului raional Ungheni a fost format şi utilizat neregulamentar fondul de susţinere a întreprinderilor mici şi mijlocii, mijloacele căruia au însumat 470,9 mii lei.
Nu a fost conformă şi transparentă modalitatea de alocare din bugetul oraşului Orhei a mijloacelor pentru amenajarea teritoriului.

Unul dintre cele mai vulnerabile domenii rămîne şi în continuare cel ce ţine de valorificarea mijloacelor pentru investiţii şi reparaţii capitale. În total, în cadrul auditului s-au constatat cheltuieli neeligibile ce ţin de valorificarea alocaţiilor bugetare pentru construcţii şi reparaţii capitale în sumă de 7300,4 mii lei, din care suma de 6,4 mil lei revine aparatul preşedintelui raionului Ungheni. Abateri şi nereguli la această sursă de cheltuieli  se relevă la execuţia cheltuielilor bugetelor raioanelor Orhei, Teleneşti, Ocniţa.
Multiple încălcări au fost consemnate la ţinerea evidenţei contabile, la unele entităţi fiind afectată semnificativ realitatea datelor raportate în bilanţurile contabile. O situaţie precară privind organizarea evidenţei contabile se consemnează la aparatul preşedintelui raionului Cantemir, ţinînd cont de faptul că înregistrările contabile ale entităţii nu sînt adecvate, si au limitat sfera de aplicare a auditului.
Toate neregulile expuse la acest compartiment  denotă că Direcţiile Generale Finanţe nu dirijează eficient procesul de organizăre a evidenţei contabile şi a sistemului de raportare financiară, precum şi nu le aduc la cunoştinţă executorilor de buget modificările cadrului legal şi normativ în domeniul respectiv.

Reieşind din rezultatele auditelor efectuate la componenta ce ţine de regularitatea şi legalitatea gestionării patrimoniului public, se evidenţiază o tendinţă pozitivă de micşorare a neregularităţilor în acest domeniu, faţă de perioadele anterioare supuse controlului, însă, concomitent urmează a fi îmbunătăţite unele direcţii privind integritatea patrimoniului unităţilor administrativ teritoriale.

Managementul execuţiei bugetelor auditate a fost afectat de un şir de neregularităţi, care au condiţionat neîncasarea tuturor veniturilor destinate bugetelor respective, pierderi ale mijloacelor publice locale, utilizarea lor neconformă şi în condiţii netransparente.

Hotărîrea Curţii de Conturi şi Rapoartele de audit vor fi publicate în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

reset WAY cursor WAY contrast WAY Marire Font WAY Alb negru WAY Linkuri WAY