Actualizat: Joi, 18 Iulie 2024
Curtea de Conturi a Republicii Moldova
RO RU EN

Veaceslav Untila: Combaterea corupției va dinamiza substanţial modernizarea socială, economică și politică a Republicii Moldova

  • 04.05.2017
  • 1530

În calitate de gardian al banului public, Curtea de Conturi a Republicii Moldova (CCRM) promovează toleranța zero față de orice act de corupție, deoarece, ca să-l citez pe fostul vicepreședinte american Joe Biden, corupția e doar o altă formă de tiranie, un pericol prezent nu doar pentru economie, ci și pentru securitatea națională, a declarat, solicitat de presă, Președintele Curții de Conturi, Veaceslav Untila.

În același context, Președintele CCRM a opinat că fenomenul corupției complică substanţial modernizarea socială, economică și politică, deoarece oferă prioritate intereselor private în managementul proceselor complexe de reconstrucție a Republicii Moldova. "Corupţia, şantajul şi protecţia informală, în care sunt implicate grupuri de interese şi funcţionari ai statului, au drept consecință dezechilibrarea mediului de afaceri şi climatul investiţional, dar și generează o neîncredere a cetăţenilor, precum și a investitorilor, faţă de structurile statului. Fenomenul reprezintă o ameninţare pentru democraţie şi drepturile omului, punând în pericol stabilitatea instituţiilor democratice şi a fundamentelor morale ale societăţii", a specificat Veaceslav Untila.

În scopul combaterii fenomenului corupției, Președintele CCRM a relevat necesitatea promovării unor politici eficiente de descurajare a corupției, dar și importanța schimbului de experiență în acest sens cu omologii de peste hotare. Astfel, în perioada 24 - 28 aprilie 2017, Oficiul Național de Audit al Ungariei a organizat, la Budapesta, un atelier de lucru internațional privind proiectul de integritate. Scopul acestui for internațional a constat în promovarea schimbului de bune practici în materie de combatere a fenomenului corupției în sectorul public și familiarizarea cu experiența Ungariei privind dezvoltarea unui mecanism eficient de luptă împotriva corupției, prin promovarea unei culturi instituționale administrative bazată pe integritate.

La lucrările atelierului au participat reprezentanți ai Instituțiilor Supreme de Audit din șase țări, precum Albania, Georgia, Kosovo, Macedonia, Republica Moldova și Ucraina, CCRM fiind reprezentată de către membrul CCRM, Petru Rotaru, șeful Direcției în cadrul DG AFP, Ion Bulmaga, șeful interimar al Direcției în cadrul DG PMCCIP, doamna Tatiana Vozian, și Andrei Țarălungă, controlor de stat în cadrul direcției juridice.

 

 

reset WAY cursor WAY contrast WAY Marire Font WAY Alb negru WAY Linkuri WAY