Actualizat: Duminică, 21 Iulie 2024
Curtea de Conturi a Republicii Moldova
RO RU EN

Cum sunt cheltuiți banii UE; Primele controale, la MAI și Frontieră

  • 09.09.2014
  • 681

Reprezentanţii Curţii de Conturi, cot la cot cu experţi din Finlanda şi Spania, încep controale pentru a vedea cum sunt cheltuite fondurile europene în Republica Moldova.

Primele instituții verificate vor fi Ministerul Afacerilor Interne şi Poliţia de Frontieră. Anunţul a fost făcut în cadrul conferinţei de deschidere a proiectului Twinning, privind consolidarea şi întărirea auditului public extern în țara noastră. 

„Primul audit pilot care va presupune verificarea corectitudinii utilizării fondurilor Uniunii Europene va avea loc la Poliția de Frontieră şi MAI. O să mai vedem care entităţi pe parcurs au beneficiat de astfel de surse", a precizat Angela Pascaru, membru al Curții de Conturi.

Verificările vor fi făcute după o metodologie aplicată în ţările UE, iar auditorii Curţii de Conturi vor fi instruiţi de către specialişti din Finlanda şi Suedia. 

În acest scop, Uniunea Europeană va cheltui 1,5 milioane de euro. 

Şeful Delegaţiei UE susţine că instituţiile de stat trebuie să fie monitorizate mai intens la capitolul utilizarea banilor publici, pentru a fi responsabilizate.

„Când am pregătit acest proiect, noi am constatat că în cazul Moldovei există capacităţi destul de limitate în analiza financiară, mai puţină experienţă în anumite aplicări practice a concluziilor Curţii de Conturi. Credem că rapoartele Curţii de Conturi trebuie sa fie realizate mai eficient", a declarat Pirkka Tapiola.

Experţii străini spun că deocamdată sunt în căutarea unor soluţii în ceea ce priveşte finalitatea raporturilor Curții de Conturi, care, în opinia unor ONG-işti, sunt adesea ineficiente, având în vedere că funcţionarii care utilizează necorespunzător banii publici nu ajung să fie trași la răspundere.

„Este o întrebare crucială şi vom veni cu soluţii şi la acest subiect, astfel încât să găsim modalităţi ca rapoartele să aibă un rezultat. O soluţie sunt seminarele noastre. Instruirile îi vor viza nu doar pe specialiştii de rând, dar şi pe cei de la conducerea instituţiilor. Ca să schimbi acest lucru trebuie să schimbi modalitatea de gândire a managementului, a conducătorilor", susține expertul de la Institutul Finlandez pentru Management, Reijo Linndh.

Reprezentanţii Curţii de Conturi susţin că verificările vor începe în luna noiembrie.

reset WAY cursor WAY contrast WAY Marire Font WAY Alb negru WAY Linkuri WAY