Actualizat: Sîmbătă, 20 Iulie 2024
Curtea de Conturi a Republicii Moldova
RO RU EN

Masă rotundă privind protecția apelor din fluvii

  • 09.10.2013
  • 833

La data de 8 octombrie 2013 Curtea de Conturi a Republicii Moldova (CCRM)  a organizat masa rotundă „Protecția și utilizarea durabilă a apelor din fluvii".

Evenimentul a avut loc în contextul derulării în prezent a misiunii de audit de performanţă în domeniul vizat, în conformitate cu Programul activităţii de audit a CCRM pe anul 2013 şi reieşind din angajamentele Republicii Moldova privind asigurarea protecţiei apei şi resurselor ecologice, utilizarea lor durabilă în bazinul hidrografic al Dunării.

Demararea misiunii de audit a fost precedată de efectuarea unui studiu preliminar, rezultatele căruia au fost prezentate în cadrul mesei rotunde de către echipa de audit. Scopul auditului, care va finaliza în luna decembrie prin examinarea în şedinţă publică a raportului de audit, constă în a determina măsura, în care sunt realizate activitățile privind protecția și utilizarea durabilă a apelor din fluvii, identificarea dificultăților în realizarea politicilor de domeniu, precum și gradul de realizare a angajamentelor, în conformitate cu Convenţia pentru protecţia fluviului Dunăre.  

Pentru a mări impactul auditului şi pentru a sensibiliza opinia publică, societatea referitor la problemele acute din domeniul protecţiei apelor, CCRM a decis organizarea mesei rotunde, cu participarea auditorilor implicați în misiunea de audit al mediului,  reprezentanţilor organizaţiilor şi asociaţiilor de mediu și instituțiilor de stat, responsabile de întreprinderea unor acțiuni de protecție și utilizare durabilă a apelor din fluvii.  

Problemele acute ale protecției mediului au fost puse în discuție, în cadrul evenimentului organizat de CCRM, de reprezentanții Asociaţiei Internaţionale Ecologice a Păstrătorilor Rîului "Eco-TIRAS", Asociației Obştești - Centrul Național de Mediu,  Centrului Național de Mediu - REC MOLDOVA, Organizaţiei Teritoriale Cişinău a Mişcării Ecologiste din Moldova, Apa-Canal Chişinău, Serviciului Hidrometeorologic de Stat, Inspectoratului Ecologic de Stat, Agenției Apele Moldovei,  Ministerului Mediului, Pimăriei Municipiului Chișinău, Agenției de Dezvoltare Regională Centru, Grupului de lucru pentru implementarea Conventiei privind cooperarea pentru protectia si utilizarea durabila a fluviului Dunarea și, desigur, conducerea și angajații Curții de Conturi ai Republicii Moldova.

CCRM, fiind membru al organizaţiei internaţionale INTOSAI, din care fac parte instituţiile supreme de audit (ISA) din întreaga lume, activează în cadrul mai multor grupuri de lucru. De-a lungul ultimilor ani, Grupul de lucru INTOSAI privind Auditul Mediului (WGEA) a încurajat ISA să efectueze programe și audituri privind problemele de mediu. Curtea de Conturi, începând cu anul 2009 a iniţiat și efectuat misiuni de audit ale mediului în domenii strategic importante pentru Republica Moldova.   

Dat fiind natura apei ca element universal, provocările cu care se confruntă managementul apei și necesitatea cooperării în acest domeniu, anul 2013 a fost declarat de către ONU Anul Internațional al Națiunilor Unite dedicat cooperării în domeniul apei. Prevenirea poluării şi protecţiei resurselor de apă reprezintă una dintre acțiunile prioritare pe termen lung ale Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului în Republica Moldova până în 2015. 

 

Studiu_preliminar_Curtea_de_Conturi.pdf

Managementul_apelor_raurilor_mici.pdf

Monitoringul_calitatii_apelor_de_suprafata.pdf

Protectia_apelor_fluviale.pdf

reset WAY cursor WAY contrast WAY Marire Font WAY Alb negru WAY Linkuri WAY