Actualizat: Duminică, 28 Aprilie 2024
Curtea de Conturi a Republicii Moldova
RO RU EN

Curtea de Conturi a propus soluţii pentru dezvoltarea ramurii viticulturii şi a vinificaţiei

  • 16.02.2010
  • 2165

   În cadrul Şedinţei Plenului Curţii de Conturi a fost examinat Raportul auditului performanţei cu titlul „Sunt necesare îmbunătăţiri semnificative ale programului de restabilire şi dezvoltare a viticulturii şi vinificaţiei, dacă se doreşte realizarea obiectivelor propuse”.

La şedinţă au fost prezenţi Preşedintele Curţii de Conturi, dna Ala Popescu, membrii Curţii, echipa de audit, precum şi reprezentanţi ai entităţilor auditate.

Auditul iniţiat de Curtea Conturi a avut drept scop de a constata problemele existente la realizarea „Programului de restabilire şi dezvoltare a viticulturii şi vinificaţiei în anii 2002-2020” şi cauzele care le-au generat; alt scop prioritar a fost verificarea modului în care au fost gestionaţi banii publici şi evaluarea politicilor organizaţionale.

La capitolul înfiinţarea plantaţiilor viticole, echipa de audit a depistat următoarele nereguli: conform programului către anul 2020 s-a prevăzut să se planteze şi să se defrişeze concomitent aceeaşi suprafaţă cu vii degradate. În total 100 mii ha. Pentru perioada anilor 2002-2008, s-a planificat plantarea viţei de vie pe o suprafaţă de 25,2 mii ha, iar conform informaţiilor oferite de Consiliile raionale suprafaţa totală plantată în perioada vizată constituie 15,5 mii ha.  Cât priveşte sortimentul plantaţiilor viticole, echipa de audit a identificat următoarele neclarităţi: proporţia prevăzută de program privind înfiinţarea plantaţiilor noi cu soiuri de masă şi pentru vin are o tendinţă lentă a ponderii soiurilor de masă. Totodată, n-au fost reduse suprafeţele viilor preconizate, una din cauzele tergiversării procesului de defrişare fiind costul înalt al acestor lucrări. Menţinerea aceluiaşi ritm de plantare a suprafeţelor noi fără a defrişa plantaţiile neproductive va descreşte nivelul raportat al productivităţii viilor, precum şi rentabilitatea ramurii în întregime.

Riscurile ramurii viticole sunt provocate de lipsa unui suport suficient din partea statului, totodată nu s-a stabilit o limită a compensaţiilor acordate din buget, în cazul acumulării insuficiente a mijloacelor de Fond (fondul de susţinere a înfiinţării plantaţiilor viticole). Neacumularea veniturilor în Fond este cauzată parţial de iresponsabilitatea  unor plătitori de taxe, ale căror restanţe la 21.04.2009 au constituit 6730,7 mii lei (conform Inspectoratului Fiscal de Stat).

Evaluând aportul investiţiilor la realizarea Programului se poate menţiona că începând cu anul 2003 au fost privatizate 4 întreprinderi vinicole. Potrivit contractelor de vânzare-cumpărare a acţiunilor statului, aceste întreprinderi erau obligate să investească mijloace proprii în dezvoltarea bazei materiei prime în Republica Moldova pentru plantarea viţei de vie. Până la momentul actual obligaţiunile date nu au fost respectate, cei 4 investitori au plantat doar 1218,9 ha din 1460 prevăzute pentru anii 2003-2008.

Neregularităţile care domină în ramura viticulturii afectează direct ramura vinificaţiei, care de asemenea se confruntă cu lipsa pieţii de desfacere, aşa întrucât astăzi, Republica Moldova are în stoc circa 37 milioane decalitri vin.

Analiza efectuată de echipa de audit denotă că Programul necesită ajustat, reieşind din condiţiile de piaţă, întrucât începând cu anul 2006 exportul producţiei alcoolice s-a diminuat de circa 2 ori, în comparaţie cu anul 2001.

De asemenea, Curtea de Conturi a recomandat entităţilor auditate să contribuie la sporirea responsabilităţii Direcţiei politici de piaţă în sectorul vitivinicol din cadrul Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare, să elaboreze un sistem complex de indicatori care să permită măsurarea eficienţei Programului şi coordonarea direcţiilor de cercetare a instituţiilor ştiinţifice şi direcţionarea activităţii acestora spre formarea bazei cu material săditor autohton şi a soiurilor europene moderne.


reset WAY cursor WAY contrast WAY Marire Font WAY Alb negru WAY Linkuri WAY