Actualizat: Miercuri, 03 Iulie 2024
Curtea de Conturi a Republicii Moldova
RO RU EN

A III-a ședință a Grupului de auditori pentru POC ”România - Republica Moldova”

  • 01.04.2021
  • 868

Grupul de auditori pentru Programul operațional comun (POC) ”România - Republica Moldova” s-a întrunit în ședință de lucru în regim de teleconferință, la data de 1 aprilie curent.

Curtea de Conturi a Republicii Moldova a fost reprezentată de membrii Grupului de auditori, Tatiana Vozian, Teodorina Goriuc și Natalia Apostol.

Participanții au discutat despre natura specifică a abordării în acest ciclu de activitate de audit, care se datorează condițiilor pandemice, motiv pentru care s-a decis de a nu realizat misiunea de audit de sistem. În cadrul auditului de sistem, membrii Grupului de auditori urmează să auditeze Ministerul Finanțelor, în calitatea sa de Autoritate Națională și Punct național de control în cadrul programului, desemnate pentru Republica Moldova, pe motivul obținerii unui progres semnificativ în implementarea recomandărilor de audit înaintate în anul precedent.

De asemenea, au fost discutate ajustările ce urmează a fi efectuate la Strategia de audit a Autorității de Audit a programului.

Reprezentanții Autorității de Audit din România au menționat importanța colaborării active între reprezentanții diferitor state pentru a asigura o evaluare veridică și uniformă a sistemelor naționale de gestiune și control, instituite pentru implementarea programelor de cooperare transfrontalieră.

În debutul sesiunii de deschidere a fost abordat un subiect sensibil - ”Covid-19 și efectele acestuia asupra contabilității și auditului”. Participanții și-au expus îngrijorările vizavi de efectele negative ale pandemiei, care a reușit să modifice mai multe aspecte în activitatea de contabilitate și audit, dar a reușit să mobilizeze pentru a gândi altfel și a gestiona situția cu minime consecințe nefaste si vulnerabile.

În cadrul sesiunii, Petru Rotaru, membru al CCRM a menționat că, Curtea de Conturi, ca și alte instituții din țară, nu face o exceptie, perioada de pandemia fiind o lecție foarte bună în perspectiva digitalizării procesului de audit. Curtea de Conturi, actualmente, implementează un soft, ce ține de auditul financiar, în perspectivă auditul de conformitate, fiind la stadiul de testare a 3 misiuni-pilot cu suportul experilor străini a delegației Uniunii Euopene, având finalitate în anul financiar 2021. Totodată, Curtea de Conturi și-a revizuit Codul de etică intern, punând accent pe calitățile pe care trebuie să le dețină un auditor public, și anume, competența, echidistanța față de instituția pe care o auditează și capacitatea de a face față tuturor provocărilor, a relatat dl Rotaru.

În cadrul evenimentului s-au pus în discuție cele mai recente tendințe naționale și internaționale în activitatea de contabilitate și audit, inclusiv cele ce implică digitizarea activității, etica și integritatea profesiilor de contabil și auditor, erorile contabile depistate în inspecțiile fiscale, regulile privind spălarea banilor, raționamentul profesional al contabilului, controlul extern al calității auditului sunt câteva dintre numeroasele probleme cu care se confruntă comunitatea locală a contabililor și a auditorilor.

Menționăm că, conferința este dedicată celebrării sărbătorii profesionale - Ziua Contabilului și Auditorului, instituită prin Decret prezidențial din 29.01.2021.

reset WAY cursor WAY contrast WAY Marire Font WAY Alb negru WAY Linkuri WAY