Actualizat: Luni, 06 Mai 2024
Curtea de Conturi a Republicii Moldova
RO RU EN

Comunicat de presă

  • 19.04.2011
  • 455
Comunicat de presă
19 aprilie 2011

Curtea de Conturi va examina în şedinţa Plenului Curţii de Conturi a Republicii Moldova Raportul auditului performanţei cu tema „Pentru ca beneficiile scontate să fie realizate, sînt necesare îmbunătățiri în politicile și procedurile Academiei de Științe a Moldovei de alocare și monitorizare a fondurilor destinate cercetărilor științifice”.
Misiunea de audit s-a efectuat la Academia de Științe a Moldovei și la 10 organizații din sfera științei și inovării. În cadrul auditului au fost solicitate opiniile a 91 de beneficiari de mijloace.
Urmare acțiunilor de audit s-a relevat că AȘM, în perioada auditată (anii 2004-2010), a obţinut unele realizări importante în sfera dezvoltării, cercetării și inovării.
Totodată, acțiunile întreprinse nu au sporit în măsură deplină eficiența utilizării mijloacelor publice alocate, din cauza imperfecţiunii sistemului de comunicare si diseminare a rezultatelor cercetării, a mecanismului de finanţare şi de management al unităţilor din sfera CDI, neîncurajării competitivităţii, nedeterminării criteriilor de evaluare a rezultatelor în sfera CDI și nevalorificării potențialului inovațional, precum şi a neasigurării controlului executării deciziilor adoptate.
Misiunea de audit a identificat punctele slabe, care au limitat economicitatea, eficiența și eficacitatea gestionării banilor publici, precum și atingerea obiectivelor propuse în realizarea programelor de stat și a proiectelor de inovare și transfer tehnologic, și anume:
    Neschimbarea modului existent de alocare a mijloacelor și neîncurajarea competitivității  proiectelor înaintate mențin riscul major de sistare a unor proiecte și/sau de susținere a altora, neimplementate în termen. În perioada auditată, au fost sistate unele proiecte la derularea cărora se utilizase deja 12,8 mil.lei, precum și alocate suplimentar mijloace financiare în sumă de 3,4 mil.lei pentru realizarea altor proiecte care nu au fost implementate în termenele stabilite.
    Modul de finanțare a CDI dezavantajează finanțarea programelor de stat, acestea fiind finanțate din mijloacele rămase după efectuarea tuturor cheltuielilor necesare întreținerii AȘM și a instituțiilor subordonate. Ca urmare, mijloacele alocate sînt insuficiente pentru realizarea acestora.
    Lipsa indicatorilor de evaluare a rezultatelor programelor de stat pînă în anul 2010 n-a permis stabilirea gradului de eficiență a utilizării banilor publici, iar la proiectele din cadrul a 11 programe de stat analizate obiectivele stabilite s-au atins parțial.
    Nerealizarea deplină a obiectivelor stabilite la asociere în parcuri și incubator n-a
permis acumularea veniturilor preconizate în sumă de 3,8 mil.lei, astfel cheltuielile pentru dezvoltarea infrastructurii inovaționale fiind realizate integral de către stat, acestea fiind cauzate de neacordarea facilităților fiscale prevăzute de legislație.
    Lipsa competitivității la concursurile de transfer tehnologic și incapacitatea de      absorbție a inovațiilor de către sectorul economic au determinat finanțarea activităților doar în cuantum de 1,0 – 4,1% din cele 10,0 % prevăzute.
    Nerespectarea principiilor de imparţialitate şi obiectivitate la administrarea proiectelor de transfer tehnologic, ca urmare a implicării unora și acelorași persoane în procesul de finanțare, monitorizare și executare, a contribuit la utilizarea ineficientă a mijloacelor bugetare.
    Nerespectarea Acordului de parteneriat de către AITT referitor la transferarea a 2,0 % din volumul producției inovaționale realizate de către rezidenții parcurilor a generat neacumularea mijloacelor în cuantum de 453,1 mii lei, destinate stimulării activității de inovare.
Raportul prezentat denotă că beneficiile realizate din activitatea de cercetare sînt modeste. Acestea sînt condiționate de selectarea neconformă a proiectelor cu relevanță științifică majoră și impact economic semnificativ, de evaluarea subiectivă a rezultatelor activității științifice, managementul necorespunzător în gestionarea eficientă a resurselor publice.
În acest Raport au fost înaintate o serie de recomandări, care vor contribui la administrarea mai eficientă a banului public, la monitorizarea adecvată a programelor de stat și a proiectelor din cadrul acestora, precum și a proiectelor de inovare și transfer tehnologic.
      Aceste constatări vor fi examinate și precizate, conform normelor legale, în cadrul ședinței Plenului Curţii de Conturi a Republicii Moldova, programată pentru 19.04.2011 ora 10.00.                      

reset WAY cursor WAY contrast WAY Marire Font WAY Alb negru WAY Linkuri WAY