Actualizat: Luni, 20 Mai 2024
Curtea de Conturi a Republicii Moldova
RO RU EN

Conferinţă ştiinţifico-practică

  • 04.12.2009
  • 755

Curtea de Conturi, cu ocazia aniversării a 15-ea de la creare, a organizat, la 4 decembrie 2009, Conferinţa ştiinţifico-practică cu genericul „Consolidarea capacităţii Curţii de Conturi în calitate de instituţie supremă de audit extern al finanţelor publice: realizări şi perspective”.

Promovînd un audit public extern, bazat pe bunele practici europene şi standardele internaţionale, Curtea de Conturi contribuie la dezvoltarea şi perfecţionarea managementului financiar public, iar prin aceasta – la constituirea unui stat democratic şi a unei bune guvernări a societăţii. 

Pe parcursul ultimilor ani, Curtea de Conturi a fost în căutarea celor mai potrivite forme de organizare a auditului extern. În acest context, au fost studiate noi metode şi tehnici de efectuare a auditului, s-a încercat determinarea corectă a raporturilor juridice care apar în procesul auditului public extern, modul de formare, administrare şi întrebuinţare a resurselor financiare publice şi de gestionare a patrimoniului public. 

Totodată, conlucrînd cu Legislativul, Curtea de Conturi a reuşit să promoveze noi idei, care au fost incluse în noua Lege a Curţii de Conturi, adoptată la 5 decembrie 2008. Prin acest act legislativ, ţara noastră şi-a confirmat adeziunea la standardele internaţionale privind cele mai bune practici în domeniul auditului public extern.

Legea Curţii de Conturi nr. 261-XVI din 5 decembrie 2008 vizează principalele momente ce ţin de activitatea Curţii: independenţa, mandatul de audit,  metodele şi programarea auditului, raportarea, competenţa profesională şi organizarea.
Potrivit normelor acestei legi, Curtea de Conturi este unica autoritate publică a statului care exercită controlul asupra formării, administrării şi întrebuinţării resurselor financiare publice şi gestionării patrimoniului public, prin realizarea auditului extern în sectorul public.

Auditul efectuat de Curtea de Conturi este şi va fi un instrument al ameliorărilor, un agent al promovării responsabilităţii financiare. 

În acelaşi timp, conferinţa prezintă o totalizare privind realizările Planului de Dezvoltare Strategică a Curţii de Conturi, unul din proiectele destinate cooperării cu Oficiul Naţional de Audit al Suediei (ONAS), care se încheie la 31 decembrie 2009. În acest context, este de remarcat faptul că la 18 decembrie  2009 va fi semnat un nou acord de cooperare între Curtea de Conturi şi ONAS, care va prevedea asistenţă tehnică în sumă de 12,0 milioane coroane suedeze (aproximativ 1 milion euro).

La conferinţă au participat: Veaceslav Ioniţă, Preşedintele Comisiei economie, buget şi finanţe a Parlamentului Republicii Moldova; Melanie Marlett, Directorul Oficiului Băncii Mondiale din Moldova;  Charlotta Fagring, coordonator de proiect al Oficiului Naţional de Audit al Suediei; reprezentanţi ai Ministerului Finanţelor, Serviciului Control Financiar şi Revizie, Întreprinderii de Stat "Molddata", Transparency International, ASEM, ULIM şi USM.

reset WAY cursor WAY contrast WAY Marire Font WAY Alb negru WAY Linkuri WAY