Actualizat: Joi, 09 Mai 2024
Curtea de Conturi a Republicii Moldova
RO RU EN

Curtea de Conturi a depistat încălcări la utilizarea mijloacelor financiare publice alocate Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare

  • 29.12.2009
  • 707

Curtea de Conturi a examinat, în cadrul şedinţei plenare din 11 decembrie 2009, Raportul auditului regularităţii gestionării finanţelor publice alocate Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare şi  unor instituţii din subordine în anul 2008.

În cadrul acestui audit au fost constatate unele deficienţe şi neregularităţi după cum urmează:
     • Existenţa riscurilor de alocare neîntemeiată a subvenţiilor, de neasigurare a integrităţii patrimoniului public la Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare au contribuit la prejudicierea bugetului de stat şi la punerea în pericol de pierdere a patrimoniului public, ca rezultat al insuficienţei sistemului de control intern, riscuri care pot cauza şi pe viitor pierderi.
     • Acordarea subvenţiilor de către minister în unele cazuri s-a efectuat în condiţii de netransparenţă şi neconsecutivitate, documentele privind subvenţionarea se prezentau direct MAIA, fără a fi verificate şi aprobate de către Direcţiile raionale agricole, planificarea acestora efectuîndu-se în mod centralizat, în lipsa calculelor justificative înaintate de organele descentralizate în teritoriu. La acordarea unor subvenţii nu s-au verificat temeinic documentele prezentate de către solicitanţi, ceea ce a determinat înregistrarea tranzacţiilor cu firme care nu-şi onorează obligaţiile faţă de buget, acordarea de subvenţii duble pentru unele şi aceleaşi bunuri.
     • La realizarea măsurilor antiepizootice, planificarea mijloacelor financiare necesare, procesul de distribuire şi casare a preparatelor veterinare, precum şi monitorizarea respectării termenelor de valabilitate a preparatelor veterinare s-au efectuat cu unele neregularităţi. Creanţele Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare au fost restituite neregulamentar.
     • La realizarea măsurilor de combatere a căderilor de grindină, MAIA n-a justificat procesul de asamblare a rachetelor, precum şi avantajul de minimizare a costului rachetelor asamblate. La achiziţia acestora a fost dezafectată suma de 18,0 mil.lei. Gestionarea patrimoniului, în unele cazuri, s-a efectuat neregulamentar. 
     
Materialele auditului au fost remise Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei, pentru examinare după competenţă privind:
- relaţiile operatorului economic S.R.L. „Lavmar-Agro” cu firmele care nu-şi onorează obligaţiunile fiscale la executarea lucrărilor de construcţie (S.R.L. „Vesalex” şi altele), inclusiv subvenţionarea cu 990,0 mii lei a primului;
- repartizarea motorinei din fondul de subvenţionare unor comune din raionul Hînceşti;
- acordarea neîntemeiată a subvenţiilor la procurarea utilajului frigorific  în sumă de 1561,2 mii lei S.C. „Lavmar-Agro” S.R.L. şi S.C. „Expodil” S.R.L. în urma folosirii diferitor scheme de circulaţie a facturilor fiscale între întreprinderile, fondatorii cărora sînt unele şi aceleaşi persoane;
- operaţiunile de asamblare, achiziţie şi import a rachetelor antigrindină de către Serviciul Special pentru Influenţe Active asupra Proceselor Hidrometeorologice.
     
În detaliu problemele şi deficienţele abordate în cadrul acestui audit, precum şi opiniile şi recomandările auditului sînt menţionate în Raportul de audit aprobat prin Hotărîrea Curţii de Conturi din 11 decembrie 2009.

reset WAY cursor WAY contrast WAY Marire Font WAY Alb negru WAY Linkuri WAY