Actualizat: Vineri, 29 Martie 2024
Curtea de Conturi a Republicii Moldova
RO RU EN

Curtea de Conturi a găsit probleme în procesul de privatizare a proprietății de stat

Curtea de Conturi a Republicii Moldova a emis un aviz cu privire la conformitatea privatizării bunurilor în perioada anilor 2013-2019.

În această perioadă, au fost vîndute la licitații cu strigare sau cu reducere 31 de bunuri proprietate publică a statului cu valoarea totală de vînzare de peste 64,4 mil. lei, iar la Bursa de Valori a Moldovei au fost vîndute 37 portofolii de acțiuni cu valoarea totală de cca 553,0 mil. lei, relatează point.

 

 

Privatizarea bunurilor din proprietatea publică, desfășurată fără o viziune strategică - studiu

Activitățile de audit desfășurate au relevat că procesul de privatizare a bunurilor proprietate publică este unul mobil și dinamic. Însă, acesta, în dezvoltarea sa, este lipsit de o viziune strategică, care să se axeze pe prioritățile de politici publice naționale respective și să descrie direcțiile de activitate pe un termen lung sau mediu. Totodată, se atestă că obiectivele de guvernare stabilite în domeniul proprietății publice nu sunt inter-corelate și inter-conexate pe întregul sistem instituțional.

Auditorii au constatat că procesul de finanțare a activităților de privatizare a bunurilor proprietate publică de stat, nu este aliniat la principiile de bună guvernare, alocațiile bugetare respective fiind valorificate, în mediu, la un nivel de doar cca 55%, precum și utilizate contrar destinației prestabilite.

În același timp, probele de audit denotă că domeniul privatizării proprietății publice se dezvoltă într-un mod sporadic, prin urmare evoluția numărului obiectelor expuse privatizării și privatizate, și a veniturilor propriu-zise obținute din privatizarea acestora este una variabilă și neuniformă. Astfel, au fost recunoscute nule 72% din totalul licitațiilor cu strigare/reducere, organizate în perioada supusă auditului 2013-1019 și 79% din totalul licitațiilor organizate la Bursa de Valori a Moldovei.

Auditul a identificat și o serie de probleme sistemice în procesul de privatizare a proprietății de stat. De exemplu, inconsistența cadrului normativ în domeniul activității de evaluare, ceea ce nu asigură determinarea în mod real și obiectiv a prețului inițial de vânzare a obiectelor supuse privatizării; existența unor lacune ale cadrului normativ aferente: stabilirii prețului inițial al obiectului care se expune pentru prima dată privatizării; stabilirii modului și termenelor de plată a bunurilor privatizate și oferirii accesului liber pentru posibilii participanți ai licitaților la informația privind valoarea estimată de piață a bunurilor, înlăturarea cărora în mod direct ar putea atrage un număr mai mare de participanți ai licitațiilor, contribuind nemijlocit la sporirea concurenței și reducerea numărului licitațiilor nule;

La stabilirea prețului de vînzare a acțiunilor, a fost aplicată exclusiv metodologia stabilită în Hotărârea Guvernului nr. 453 din 02.06.2010, nefiind evaluată valoarea de piață a activelor nete aferente acțiunilor comercializate. În consecință, unele portofolii de acțiuni proprietate publică a statului (25 portofolii din 37 vândute) au fost vîndute la un preț inferior valorii cotei statului în activele nete ale societăților pe acțiuni respective, diferența constituind circa 207,6 mil. lei, fiind ratată o posibilă acumulare de venituri în bugetul de stat.

În plus, există deficiențe și în procesul de monitorizare post-privatizare. După ce au vizitat o serie de bunuri privatizate, reprezentanții Curții de Conturi au remarcat că unele dintre ele au suportat vizual modificări semnificative în aspect de modernizare, construcție și reconstrucție, iar în alte cazuri, starea construcțiilor și terenurilor aferente este deplorabilă. În același timp, din 31 de obiecte privatizate: 20 de obiecte au rămas în proprietatea cumpărătorului inițial, 4 obiecte au fost radiate din diferite motive din Registrul bunurilor imobile, 5 obiecte au fost recomercializate și 1 obiect a fost donat.
De asemenea, misiunea de audit a relevat că, terenurile aferente bunurilor privatizate au fost administrate într-un mod defectuos, fiind admisă ratarea veniturilor bugetului de stat, potrivit estimărilor auditului, de la cca 529,5 mii lei pînă la cca 2647,4 mii lei, cumulativ pentru toată perioadă auditată.

reset WAY cursor WAY contrast WAY Marire Font WAY Alb negru WAY Linkuri WAY