La data de 23 iulie curent, Tatiana Șevciuc, Președinta Curții de Conturi a Republicii Moldova (CCRM) a participat la evenimentul public de prezentare a Raportului de monitorizare independentă nr. 1 „Evaluarea progresului Republicii Moldova în implementarea recomandărilor Comisiei Europene în contextul procesului de aderare la Uniunea Europeană”.
Evenimentul a fost organizat de către Centrul Analitic Independent „Expert-Grup” în parteneriat cu Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), Institutum Virtutes Civilis (IVC) și Fundația „Friedrich Ebert”.
În cadrul evenimentului de lansare au fost prezentate principalele constatări și recomandări ale raportului de monitorizare în care a fost analizat în ce măsură recomandările Comisiei Europene din cadrul Clusterului 1 „Fundamentals” al procesului de aderare au fost luate în considerație de către autoritățile Republicii Moldova.
Scopul raportului este de a face o evaluare a dinamicii reformelor implementate de guvernarea de la Chișinău în procesul de aderare, în contextul recomandărilor Comisiei și, totodată, de a informa despre exercițiul de elaborare a primului Raport de extindere al Comisiei Europene pentru Republica Moldova. În context, a fost pus în discuție rolul important pe care îl poate aduce implicarea societății civile în promovarea agendei de europenizare.
Subiectele și capitolele monitorizate în cadrul Raportului sunt: democrația, reforma administrației publice, reforma justiției, lupta cu corupția, achizițiile publice , statistica, controlul financiar etc.
La capitolul „Control financiar” au fost înaintate 3 recomandări, care în final au acumulat un scor de 3,7 din 5 puncte. Prima recomandare „Implementarea Strategiei de dezvoltare a Curții de Conturi” a acumulat un scor de 4 puncte din 5. În context au fost menționate principalele evoluții și progrese înregistrate de CCRM. Astfel, în contextul implementării Strategiei de dezvoltare a Curții de Conturi și recomandărilor SIGMA, în anul 2023 a fost aprobată o nouă structură organizatorică și a fost elaborat un proiect de lege privind modificarea art. 133 din Constituția Republicii Moldova, care prevede toate tipurile de independență ale CCRM - organizațională, funcțională, operațională și financiară, statutul Curții de Conturi și o durată rezonabilă a mandatului președintelui.
De asemenea, în cadrul evenimentului s-a atras atenția la principalele constrângeri cu care se confruntă Instituția Supremă de Audit, precum insuficiența personalului cu atribuții de audit care migrează spre instituțiile publice cu salarii mai mari. O altă constrângere menționată în Raport este rata scăzută de implementare a recomandărilor de audit de către entitățile auditate.
Experții au menționat în Raport ca prioritate că, Guvernul urmează să asigure că salariile funcționarilor publici din cadrul CCRM se vor calcula în baza valorii de referință similare instituțiilor din același grup ocupațional sau profesional, stabilind în proiectul legii anuale a bugetului de stat valoarea de referință corespunzătoare.
Menționăm că Raportul de monitorizare independentă reprezintă un instrument esențial pentru a urmări progresele Republicii Moldova în implementarea agendei de reforme.