Actualizat: Miercuri, 03 Iulie 2024
Curtea de Conturi a Republicii Moldova
RO RU EN

Curtea de Conturi participă la activitatea de revizuire colegială asupra independenței ISA Albania

  • 15.02.2016
  • 1454

Curtea de Conturi participă, în perioada 8-19 februarie 2016, în Tirana, Albania, la activitatea de revizuire colegială asupra independenței Instituției Supreme de Audit Albania, , în conformitate cu principiile de independentă statuate în cadrul Declarațiilor din Mexic (2007) și Lima (1977).

Echipa de revizuire este formată din trei reprezentanți ai Curții de Audit a Austriei și un reprezentant al Curții de Conturi a Republicii Moldova, în persoana dnei Viorica Verdeș, șef al Direcției metodologie, asistență și evaluarea calității.

Activitatea de revizuire colegială este realizată în cadrul INTOSAI, cu suportul partenerilor, fiind organizată  simultan în toate cele 7 regiuni INTOSAI: EUROSAI, ASOSAI, ARABOSAI, OLACEF, CARABOSAI, AFROSAI, PASAI.

Revizuirea colegială este concentrată pe evaluarea funcționării celor 8 principii de independentă prevăzute în Declarația din Mexic:

-    existența unui cadru constituțional/ legal adecvat și efectiv;

-    independența conducătorilor ISA; Mandatul ISA;

-    acces nerestricționat la informații;

-    dreptul și obligația de a raporta cu privire la activitatea desfășurată;

-    libertatea de a decide cu privire la conținutul şi timpul rapoartelor de audit, precum şi cu privire la publicarea şi diseminarea lor;

-    existența mecanismelor eficiente de urmărire a recomandărilor ISA;

-    autonomie financiară şi managerială/administrativă şi disponibilitatea unor resurse umane, materiale şi financiare adecvate.

Obiectivul revizuirii colegiale este de a oferi ISA (instituției supreme de audit) revizuite o evaluare privind conformitatea cu Standardele Internaționale ale Instituțiilor Supreme de Audit, referitoare la independența ISA precum și de a elabora recomandări pentru acțiuni în vederea promovării independenței ISA.

Constatările revizuirii și recomandările vor fi generalizate într-un raport, care va fii prezentat instituției pe parcursul anului 2016. Ulterior, INTOSAI va consolida rezultatele într-un Raport General pe care îl va prezenta în cadrul viitorului Congres INTOSAI ce va avea loc în Abu Dhabi, Emiratele Arabe Unite, în perioada 8-11 decembrie 2016.

reset WAY cursor WAY contrast WAY Marire Font WAY Alb negru WAY Linkuri WAY