Actualizat: Vineri, 29 Martie 2024
Curtea de Conturi a Republicii Moldova
RO RU EN

Curtea de Conturi: Repartizarea locuinţelor sociale s-a făcut cu grave abateri

Repartizarea locuinţelor sociale s-a făcut cu grave abateri, arată un raport al Curţii de Conturi, prezentat la Comisia protecţie socială. Potrivit regulamentului, beneficiari de locuinţe sociale pot fi familiile cu mulți copii, persoanele cu nevoi speciale sau angajații din sectorul bugetar care nu dispun de bani suficienţi pentru a-şi cumpăra o casă. Printre beneficiari sunt oameni care nu întrunesc niciuna dintre condiţii, iar în unele cazuri, nu există nici măcar documentele care să justifice eligibilitatea.

"În lipsa unui control intern managerial, repartizarea locuinţelor sociale de către APL de nivelul doi s-a efectuat în unele cazuri cu abateri de la prevederile legale. În final, beneficiari de locuinţe sociale fiind persoane neeligibile, care au venituri salariale considerabile şi deţin bunuri imobiliare", a declarat şeful echipei de audit, Alexandru Răileanu. 

Încălcări au fost depistate la Nisporeni, Briceni şi Călăraşi, iar Curtea de Conturi a sesizat Procuratura Generală. Alte încălcări constatate sunt legate de preţurile exagerate cerute de agenţii economici sau de calitatea necorespunzătoare a lucrărilor.

"Până acum noi nu avem niciun răspuns de la Procuratura Generală. Deja ei examinează. Materialele au fost transmise către instituţie încă acum două săptămâni", a spus membru al echipei de audit, Eduard Moroşan.

Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului gestionează proiectul, dar repartizarea e făcută de autorităţile locale.

"E atribuţia APL-ului aici. Ei stabilesc condiţiile care sunt prescrise prin ordinul Ministerului. Mai exact, ei sunt responsabili de faza a doua de repartizare", a declarat juristul Unităţii de Implementare a Proiectului de construcţie a locuinţelor sociale, Igor Vieru. 

Juristul unităţii de implementare a proiectului spune că toate contractele ilegale trebuie reziliate. Am încercat şi noi să obţinem o reacţie de la Procuratura Generală, dar nimeni nu a răspuns la telefon. Proiectul locuinţelor sociale implementat între 2014 - 2018 prevedea construirea a 700 de locuinţe pentru aproape două mii de beneficiari. Până acum au fost construite doar 556 de locuinţe pentru care guvernul a alocat peste 400 de milioane de lei, iar Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei a oferit un credit de 270 de milioane de lei. APL au dat 150 de milioane de lei şi terenurile necesare. Locuinţe sociale au fost construite la Glodeni, Rezina, Cantemir, Cimișlia, Cahul, Călărași, Briceni, Sângerei, Hâncești, Soroca, Nisporeni, Leova, Fălești şi Ialoveni.



 

reset WAY cursor WAY contrast WAY Marire Font WAY Alb negru WAY Linkuri WAY