Actualizat: Sîmbătă, 27 Aprilie 2024
Curtea de Conturi a Republicii Moldova
RO RU EN

Dimensionarea subdiviziunilor de audit intern, necesar evaluării sistematice în cadrul administrației publice

  • 20.12.2023
  • 681

La data de 20 decembrie curent, echipa Curții de Conturi a Republicii Moldova (CCRM) a participat la o ședință organizată de Ministerul Finanțelor.

La ședință au fost prezenți și reprezentanții autorităților administrației publice centrale de specialitate, Cancelariei de stat și altor entități publice.

Evenimentul a avut scopul de a aduce claritate privind modul de aplicare practică a Hotărârii Guvernului nr. 655/2023 pentru aprobarea Criteriilor de dimensionare a subdiviziunilor de audit intern din cadrul ministerelor și al autorităților administrative din subordinea acestora.

Una din principalele provocări aferente capacității de funcționare conformă și eficientă a subdiviziunilor de audit intern, expusă atât în Raportul Comisiei Uniunii Europene și Raportul de monitorizare a administrației publice din Republica Moldova al SIGMA, cât și de nenumărate ori în Rapoartele de audit aprobate de către Curtea de Conturi, constă în acoperirea insuficientă a sectorului public cu servicii de audit intern, ceea ce reduce substanțial capacitatea acestuia de a contribui la fortificarea gestionării fondurilor și patrimoniului public conform principiilor bunei guvernări.

În cadru ședinței, reprezentanții Curții de Conturi au intervenit pentru a evidenția necesitatea de conlucrare activă a entităților guvernamentale cu Ministerul Finanțelor în procesul de analiză și dimensionare a subdiviziunilor de audit intern, pentru a fi posibilă asigurarea consistentă și uniformă a prevederilor Hotărârii Guvernului 655/2023. Ministerul Finanțelor s-a arătat deschis colaborării și discuțiilor la subiect cu reprezentanții autorităților publice centrale prezente cât și cu Curtea de Conturi în vederea sporirii conlucrării auditului intern cu auditul public extern.

Menționăm că, criteriile de dimensionare a auditului intern urmează a fi aplicate începând cu 01.01.2024, iar ca rezultat subdiviziunile de audit intern din cadrul ministerelor și, după caz, a autorităților administrative din subordine, urmează a fi restructurate prin centralizare la nivelul ierarhic superior, concomitent cu suplinirea la necesitate a numărului posturilor de auditor intern.

Aprobarea Hotărârii Guvernului nr. 655/2023 vine să amelioreze deficiențele constatate prin stabilirea criteriilor unice pentru determinarea numărului minim de personal necesar pentru desfășurarea activității de audit intern pe întreg domeniu de competență al ministerelor, și reprezintă un rezultat de intervenție pe termen mediu în domeniul auditului intern, stabilit în Strategia de dezvoltare a managementului finanțelor publice pentru anii 2023-2030, dar și în Strategia de reformă a administrației publice din Republica Moldova pentru anii 2023-2030.

Totodată, implementarea corespunzătoare a prevederilor respectivului act normativ constituie una din măsurile aferente procesului de integrare europeană a Republicii Moldova și alinierii la cerințele Uniunii Europene.

reset WAY cursor WAY contrast WAY Marire Font WAY Alb negru WAY Linkuri WAY