Actualizat: Vineri, 05 Iulie 2024
Curtea de Conturi a Republicii Moldova
RO RU EN

Evaluarea Proiectului ,,Consolidarea eficacității rețelei de asistență socială”

  • 27.06.2016
  • 768

Prezentare

Înregistrare video


Curtea de Conturi a examinat în cadrul ședinței publice din 27 iunie curent Raportul auditului situațiilor financiare ale Proiectului ”Consolidarea eficacității rețelei de asistență socială" pe anul 2015.

În scopul realizării procesului de reformare a domeniului prestațiilor sociale, în anul 2011 Guvernul Republicii Moldova a încheiat un Acord de finanțare cu Asociația Internațională de Dezvoltare (AID) în sumă de 22,9 mil. Drepturi Speciale de Tragere, în valoare echivalentă de 37,0 mil. dolari SUA. Finanțarea este oferită în cadrul Proiectului ”Consolidarea eficacității rețelei de asistență socială".

Proiectul are ca obiectiv ameliorarea eficienței şi echității rețelei de asistență socială din Republica Moldova, prin expansiunea durabilă sub aspect fiscal şi consolidarea programelor de ajutor social, și urmează a fi implementat grație Împrumutului Investițional Specific (credit AID) de către Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei (MMPSF) în perioada 2011 - 2017 (semestrul I).

Proiectul este compus din 2 Componente intercorelate, legate inerent prin definirea cadrului de rezultate. În particular, îmbunătățirile tehnice şi sistemice sprijinite în cadrul Componentei II, care prevăd finanțarea investițiilor pentru consolidarea instituțională a sistemului de protecție socială, contribuie la obținerea rezultatelor care declanșează debursările din Componenta I, destinată cofinanțării unei părți a Programelor de ajutor social şi de ajutor pentru perioada rece a anului.

În scopul implementării obiectivelor Proiectului, în anul 2015 au fost debursate mijloace financiare în sumă totală de 4,4 mil. dolari SUA, dintre care 3,5 mil. dolari SUA - destinate finanțării Componentei I, și 0,9 mil. dolari SUA - Componentei II, cheltuielile efective acoperind în totalitate suma debursată (4,4 mil. dolari SUA).

Rezultatele evaluării funcționalității controalelor interne, precum și ale verificării operațiunilor financiare prezentate în rapoartele financiare denotă corectitudinea reflectării în evidența contabilă a mijloacelor debursate și valorificate în cadrul Proiectului. Potrivit misiunii de audit, toate operațiunile economice sînt înregistrate în perioadele corespunzătoare și incluse la subcomponenta aferentă Raportului financiar interimar.

Curtea de Conturi a constatat, că sistemul de management financiar și сontrol implementat la realizarea Proiectului, asigură veridicitatea situațiilor financiare reflectate în anul 2015, iar rapoartele financiare, sub toate aspectele semnificative, prezintă o imagine fidelă la situația din 31.12.2015.

Hotărârea Curţii de Conturi va fi publicată în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, în conformitate cu art. 34 alin.(7) din Legea Curţii de Conturi nr. 261-XVI din 05.12.2008.

 

 

reset WAY cursor WAY contrast WAY Marire Font WAY Alb negru WAY Linkuri WAY