Actualizat: Sîmbătă, 06 Iulie 2024
Curtea de Conturi a Republicii Moldova
RO RU EN

Instruiri internaționale în domeniul integrității

  • 18.04.2016
  • 707

 

Patru angajați ai Curții de Conturi a Republicii Moldova au participat la o serie de instruiri internaționale de aplicare a instrumentului de autoevaluare a integrității instituționale IntoSAINT.

Instruirile au fost organizate în perioada 11-15 aprilie curent la Haga, Olanda, instituția supremă de audit (ISA) din Moldova fiind reprezentată de Lilia Ivasco, șeful Direcției resurse umane și securitate, Irina Gutnic, șef adjunct al Direcției generale III, Viorica Verdeș, șef Direcție din cadrul Direcției generale metodologie, planificare și analiză, precum și Iulian Dumitraș, șef adjunct al Direcției audit al performanței. La sesiunea curentă de instruiri au participat și reprezentanți ai instituțiilor supreme de audit din Bulgaria, Bosnia și Herțegovina.

Instruirile au fost organizate sub formă de prezentări, lucru în grup, dezbateri etc., participanții au pus în discuție procesele de identificare a riscurilor și vulnerabilităților de integritate ale instituției, nivelul de maturitate al sistemului de сontrol al integrității, analiza riscurilor și formularea recomandărilor, aplicarea instrumentului IntoSAINT pentru autoevaluarea integrității instituționale. De asemenea, participanții evenimentului au beneficiat de instruiri specializate pentru formatori.

IntoSAINT este un instrument de autoevaluare, care poate fi utilizat de către instituția supremă de audit pentru analizarea riscurilor de integritate și evaluarea maturității sistemului de management al integrității ISA. Autoevaluare se efectuează în cadrul unui atelier de lucru specializat de două zile, moderat de un formator instruit. Acest instrument este orientat spre prevenirea corupției și permite de a formula o listă de recomandări pentru conducerea instituției pentru consolidarea integrității.

Instrumentul IntoSAINT a fost elaborat de către Curtea de Conturi a Țărilor de Jos. Acesta a fost prezentat în cadrul primei sesiuni plenare generale a organizației internaționale a instituțiilor supreme de audit INTOSAI - INCOSAI XX, în Johannesburg în anul 2010.

reset WAY cursor WAY contrast WAY Marire Font WAY Alb negru WAY Linkuri WAY