Actualizat: Joi, 28 Martie 2024
Curtea de Conturi a Republicii Moldova
RO RU EN

La Riga se desfășoară Forumul instituțiilor supreme de audit din cadrul Parteneriatului Estic al UE

  • 23.11.2022
  • 1876

Delegația Curții de Conturi a Republicii Moldova (CCRM), condusă de Tatiana Șevciuc, membru al CCRM, participă la Forumul instituțiilor supreme de audit din cadrul Parteneriatului Estic al Uniunii Europene. La lucrările Forumului participă, de asemenea, delegațiile instituțiilor supreme de audit din Georgia, Letonia și Azerbaijan (observator).

Evenimentul este organizat în or. Riga, Letonia, în perioada 22-23 noiembrie curent, de Oficiul de Stat de Audit al Letoniei (OSA Letonia), în contextul Proiectului de cooperare de dezvoltare „Consolidarea capacităților instituțiilor supreme de audit (ISA) din Georgia, Moldova și Ucraina în aplicarea îmbunătățită a Standardelor internaționale de audit ale INTOSAI”.

Rolands Irklis, Auditorul General al OSA Letonia a lansat discuțiile în prima zi a evenimentului, axându-se pe aspectul aplicării prevederilor standardului INTOSAI-P 12 pentru a asigura relevanța activității ISA pentru cetățeni. În context, participanții au împărtășit experiența privind inițiativele strategice, practicile și dezvoltările în domeniu, în contextul național și regional (EUROSAI).

O alta temă centrală a discuțiilor din prima zi de lucru s-a axat pe prezentarea experienței și practicelor ISA participante privind comunicarea și cooperarea cu părțile interesate, rolul și importanța auditului public extern în acest proces, precum și cum ISA răspund așteptărilor părților interesate, cum ar fi Parlamentul, societatea civilă, mediul profesional, cetățenii etc.

Importanța asigurării impactului auditului public extern pentru a produce beneficii pentru societate și pentru fiecare cetățean în parte a fost discutată în cadrul întrevederii oficiale cu Excelența Sa, dl Egils Levits, Președintele Republicii Letonia. Reprezentanții delegațiilor au informat despre provocările legate de asigurarea independenței multilaterale a ISA, contextul național și practicile existente de comunicare cu Parlamentul, entitățile auditate și alte părți interesate.

Menționăm că scopul evenimentul organizat în cadrul Proiectului implementat de OSA Letonia este de a împărtăși cele mai bune practici în aplicarea standardelor internaționale de audit în activitatea ISA, precum și abordarea aspectelor practice ale comunicării productive cu Parlamentul, societatea și alte părți interesate.

reset WAY cursor WAY contrast WAY Marire Font WAY Alb negru WAY Linkuri WAY