Actualizat: Joi, 04 Iulie 2024
Curtea de Conturi a Republicii Moldova
RO RU EN

Masa rotundă axată pe achizițiile publice în sistemul educațional

  • 15.09.2016
  • 991

 

La 14 septembrie curent, Centrul Analitic Independent Expert-Grup a organizat  o masă rotundă cu genericul "Prezentarea rezultatelor monitorizării achizițiilor publice în sistemul educațional din mun. Chișinău". Evenimentul a fost organizat în cadrul Proiectului "Procesul bugetar în Republica Moldova: monitorizarea transparenței și promovarea controlului public",  finanțat de Fundația Soros-Moldova.  

În calitate de moderatori ai evenimentului  au fost  prezenți Dumitru Budianschi, director de program din cadrul Expert-Grup și Tatiana Nagnibeda-Tverdohleb, șeful Direcției generale educație, tineret și sport a Consiliului mun. Chișinău. Printre invitații la eveniment au fost și reprezentanții Curții de Conturi - Irina Gutnic, șef adjunct al Direcției generale III și Violeta Balan, șeful Serviciului relații publice și imagine.

Centrul Analitic Independent Expert-Grup a realizat un raport de evaluare și monitorizare a achizițiilor publice în educație, pe perioada 2012-2016. Printre principalele subiecte vizate în studiu se regăsesc achizițiile publice de produse și servicii de alimentație, lucrările de reparație în școlile și grădinițele municipale.

Pe cele două dimensiuni, studiul a evaluat riscurile de corupție și distorsionare a competiției sub toate aspectele și pe parcursul tuturor etapelor de achiziție, de la planificare pînă la implementare.

În cadrul analizei achizițiilor lucrărilor de reparații a fost identificat un grup de 10 companii cu anumite legături între ele (fondatori comuni sau adresa juridică comună) care cîștigă un procent semnificativ din numărul contractelor de lucrări de reparație. Ele au participat în comun la rundele de achiziții, în care se văd clar elemente de mimare a competiției între ele, a menționat Iurie Morcotîlo, economist Expert-Grup, autorul studiului.

În cazul producătorilor de servicii de alimentație s-a observat o divizare clară a cotelor de piață între companiile publice. Analiza dosarelor de achiziții au arătat că aceste companii pregătesc ofertele lor cu anumite erori simple pentru a fi descalificate, deci are loc o coordonare și mimare a competiției între ele.

Ceea ce ține de procurarea de alimente, deși nivelul de concentrare depistat este mai mic decît cazul achiziționării de lucrări, sunt elemente de coluziune în cazul achizițiilor desfășurate de către DETS Buiucani. Un risc de corupție identificat este transmiterea invitațiilor de participare unor companii recent înregistrate, care ulterior și cîștigă o parte  din volumul contractelor.

În prezentarea sa "Calitatea alimentației în instituțiile de învățămînt școlar și preșcolar", Tatiana Savva, economist Expert-Grup a scos în evidență un set de probleme și lacune.

În calitate de soluții în vederea asigurării transparenței achizițiilor publice în educație, experții recomandă o abordare sistemică și consecventă a subiectului, nu doar la nivel local, dar și la național. Modernizarea și restructurarea sistemelor informaționale existente în domeniu, utilizarea instrumentarului de analiză a achizițiilor publice în baza unor indicatori de risc, dar și a reformării procesului de monitorizare sunt printre principalele soluții identificate, ca rezultat al raportului de evaluare și monitorizare Expert-Grup.

 

 

reset WAY cursor WAY contrast WAY Marire Font WAY Alb negru WAY Linkuri WAY