Actualizat: Duminică, 19 Mai 2024
Curtea de Conturi a Republicii Moldova
RO RU EN

Noi obiective de cooperare între Curtea de Conturi şi Oficiul Naţional de Audit al Suediei

  • 17.12.2009
  • 1814

   O delegaţie a Curţii de Conturi, condusă de dna Ala Popescu, Preşedintele Curţii de Conturi, participă, în zilele de 17-18 decembrie 2009, la Stockholm, Suedia, la şedinţa Comitetului de Coordonare cu privire la realizarea implementării Planului de Dezvoltare Strategică a Curţii de Conturi şi acordarea asistenţei nerambursabile pentru perioada anilor 2007-2009 de către Oficiul Naţional de Audit al Suediei (ONAS). ONAS a sprijinit diverse activităţi ale Curţii de Conturi ce ţin de următoarele domenii: elaborarea cadrului legal; elaborarea Manualului de audit al regularităţii şi a Cadrului calităţii; introducerea unei abordări moderne de audit; efectuarea anuală a unor audite-pilot de atestare în cadrul cărora s-a evaluat situaţia controlului intern în autorităţile publice centrale auditate; dezvoltarea relaţiilor cu Parlamentul şi Guvernul; instruirea personalului Curţii de Conturi privind efectuarea auditului financiar conform standardelor internaţionale de audit; dezvoltarea relaţiilor internaţionale. 

La 17 decembrie are loc şedinţa de totalizare a cooperării dintre Curtea de Conturi şi ONAS în conformitate cu Acordul de cooperare, semnat la 26 ianuarie 2007 la Stockholm, Suedia. Proiectul de cooperare pe termen lung în cadrul căruia s-a acordat asistenţă pentru dezvoltarea capacităţii instituţionale a Curţii de Conturi în perioada anilor 2007-2009 a avut ca obiectiv general îmbunătăţirea capacităţii Curţii de Conturi pentru efectuarea unor audite mai bune şi promovarea unei răspunderi mai mari şi a unui management mai eficient al finanţelor publice. Comitetul de Coordonare este organul decizional final, responsabil de realizarea obiectivelor proiectului. În fiecare an a fost elaborat cîte un plan de implementare, care a fost aprobat de către Comitetul de Coordonare. 

Contribuţia ONAS a acoperit costurile activităţilor efectuate în perioada ianuarie 2007-31 decembrie 2009 şi a constituit circa 16 milioane de coroane suedeze (1,1 milioane dolari SUA). Fondurile oferite de ONAS au fost gestionate şi utilizate doar pentru activităţile de proiect, după cum este specificat în documentul de proiect şi în planurile anuale de implementare, pentru acoperirea costurilor de consultanţă şi călătorie a personalului ONAS şi a consultanţilor externi, angajaţi de către ONAS. De asemenea, ONAS a sprijinit financiar Curtea de Conturi la organizarea Reuniunii conducătorilor ISA din ţările participante la SEECP “ISA din Europa de Sud-Est - evoluţii şi perspective” şi a Conferinţei internaţionale cu genericul: „Căi de perfecţionare a activităţii ISA în contextul integrării europene: experienţe şi practici ale ISA din Europa de Sud-Est” din septembrie 2008, a Conferinţei ştiinţifico-practice cu genericul „Consolidarea capacităţii Curţii de Conturi în calitate de instituţie supremă de audit extern al finanţelor publice: realizări şi perspective” din 4 decembrie 2009, precum şi la participarea angajaţilor Curţii de Conturi la Congresele EUROSAI şi INTOSAI şi la diverse conferinţe, seminare, şedinţe de lucru organizate de organismele internaţionale.

La 18 decembrie, în cadrul şedinţei Comitetului de Coordonare,  vor fi stabilite sarcinile  de bază în vederea cooperării de mai departe între instituţii şi va fi semnat, în acest scop, un nou Acord de cooperare între Curtea de Conturi şi ONAS  pentru anii 2010-2012, iar contribuţia ONAS va constitui circa 1 milion  dolari SUA. În aceeaşi zi va avea loc o întrevedere a membrilor Comitetului de Coordonare cu reprezentanţii Comisiei de Audit a Parlamentului Suediei.

Din componenţa delegaţiei moldave, de asemenea,  face parte dl Andrei Conişescu, consultant al Comisiei economie, buget şi finanţe a Parlamentului Republicii Moldova.

reset WAY cursor WAY contrast WAY Marire Font WAY Alb negru WAY Linkuri WAY