Actualizat: Vineri, 26 Aprilie 2024
Curtea de Conturi a Republicii Moldova
RO RU EN

Parlamentul a adoptat hotărârea pentru aprobarea Raportului privind executarea Fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală (FAOAM) în anul 2021.

  • 23.06.2022
  • 1048

Raportul privind executarea fondurilor de asigurări medicale, precum și raportul de audit financiar realizat de Curtea de Conturi asupra acestuia au fost prezentate în cadrul ședinței plenare a Parlamentului, transmite Știri.md

Potrivit informației prezentate, în 2021 FAOAM au fost executate, la venituri, în sumă de 11 540 026,1 mii de lei, iar la cheltuieli – în sumă de 11 552 085,6 mii de lei, cu un deficit de 12 059,5 mii de lei. Potrivit datelor Companiei Naționale de Asigurări Medicale (CNAM), la finele anului trecut, 2545868 de persoane erau înregistrate în sistemul asigurării obligatorii în medicină. Pe parcursul anului, FAOAM au fost modificate în contextul majorării salariilor personalului din instituțiile medico-sanitare publice de la 1 noiembrie; creșterii cheltuielilor pentru serviciile spitalicești pentru pacienții infectați cu coronavirus; majorării sumei pentru acordarea suplimentului la salariu lucrătorilor medicali infectați cu COVID-19. 

Auditul public extern efectuat de Curtea de Conturi a constatat un șir de deficiențe și probleme sistemice în executarea FAOAM, urmând ca instituțiile vizate să prezinte informații privind implementarea recomandărilor de audit, care au drept scop sporirea accesului populației la serviciile medicale garantate de stat.  

reset WAY cursor WAY contrast WAY Marire Font WAY Alb negru WAY Linkuri WAY