Actualizat: Sîmbătă, 18 Mai 2024
Curtea de Conturi a Republicii Moldova
RO RU EN

Precizările Curţii de Conturi, în contextul declaraţiilor lui Mihai Ghimpu

  • 21.06.2013
  • 870

În contextul declaraţiilor nefondate, făcute de Mihai Ghimpu în cadrul examinării raportului Comisiei speciale (de anchetă) a Legislativului, formată în scopul investigării situației la „Banca de Economii" S.A., precum că „în 2011, Curtea de Conturi a verificat Banca de Economii şi a depistat toate încălcările, dar le-a ascuns", instituţia supremă de audit a Republicii Moldova vine cu următoarele precizări.

La data de 23 martie 2011, Curtea de Conturi a examinat în cadrul şedinţei  Plenului Raportul auditului gestionării patrimoniului public de către "Banca de Economii" S.A. pe perioada anilor 2009-2010. Misiunea de audit s-a desfăşurat în conformitate cu Programul activităţii de audit a Curţii de Conturi pe anul 2010, având ca scop obţinerea probelor de audit credibile şi rezonabile pentru susţinerea constatărilor şi concluziilor de audit asupra regularităţii operaţiunilor şi tranzacţiilor privind gestionarea patrimoniului public de către "Banca de Economii" S.A.

Auditul a relevat unele probleme şi riscuri privind neînregistrarea integrală a drepturilor asupra unor imobile; monitorizarea incompletă a gajurilor la creditele acordate, preponderent din oficiu, fără ieşire la faţa locului; lipsa monitorizării stricte a activităţilor de achiziţionare, contractare, executare şi recepţionare a investiţiilor şi reparaţiilor capitale, precum şi lipsa reglementărilor exhaustive referitor la desfăşurarea activităţii de sponsorizare.

Potrivit constatărilor de audit, situaţia economico-financiară a „Băncii de Economii" S.A. a fost afectată de angajarea împrumutului de la Banca Naţională a Moldovei (BNM) în sumă de 589,9 mil. lei, pentru o perioadă de 3 ani, direcţionat pentru achitarea deponenţilor BC „Investprivatbank" S.A. (declarată în proces de lichidare). La baza acestei tranzacţii au stat Hotărîrea BNM şi procesul-verbal al şedinţei Consiliului „Băncii de Economii" S.A. Angajarea împrumutului de la BNM a determinat pentru „Banca de Economii" S.A. un risc de sustragere incontestabilă a surselor proprii (45,4 mil. lei), Banca în această situaţie nedispunând de asigurarea onorării obligaţiunilor de către BC „Investprivatbank" S.A.

Curtea de Conturi a atenţionat în Raportul de audit menţionat, că deficienţele constatate în procesul de acordare a unor credite poate determina riscul incapacităţii de rambursare a acestora, iar modul de administrare şi monitorizare a bunurilor gajate, din oficiu, de către Bancă nu oferă asigurare privind integritatea bunurilor gajate. 

Analiza şi verificarea informaţiilor din dosarul de credit al unei întreprinderi de stat ce activa în domeniul transportului auto de pasageri a constatat eliberarea creditului (care este clasificat ca dubios) în condiţiile lipsei de constituire corespunzătoare a garanţiilor, a unui plan de afaceri bine fundamentat, precum şi o evaluare şi cuantificare obiectivă a riscului de credit. Auditul a constatat riscul incapacităţii de rambursare a creditului acordat întreprinderii, care nu deţinea patrimoniu propriu suficient, precum şi surse financiare pentru a-şi onora obligaţiile de plată.

Analiza altor două credite eliberate de o filială a Băncii a constat o probabilitate redusă de rambursare a acestora, cu posibilitatea de înregistrare a pierderilor (23,2 mil. lei şi 500 mii dolari SUA) în mărimea mijloacelor nerambursabile la finele anului 2010.

Curtea de Conturi menţionează, că Raportul şi Hotărîrea Curţii de Conturi nr.13 din 23 martie 2011 au fost remise Consiliului şi Preşedintelui "Băncii de Economii" S.A., Guvernatorului Băncii Naţionale a Moldovei, Guvernului. De asemenea, informaţiile prezentate în Raportul de audit la „Banca de economii", au fost elucidate în Raportul anual al Curţii de Conturi pe anul 2010 şi prezentate Parlamentului.

De asemenea, Raportul şi Hotărîrea menţionată au fost publicate în „Monitorul Oficial" şi plasate pe pagina web a Curţii de Conturi, fiind disponibile pe adresa http://www.ccrm.md/hotarireview.php?idh=36&l=ro.

Reieşind din argumentele expuse mai sus, Curtea de Conturi consideră nefondate şi lipsite de argumentare declaraţiile demnitarului, reiterând, că instituţia supremă de audit din ţară îşi desfăşoară activitate echidistant, independent, obiectiv, în conformitate cu Legea Curții de Conturi.

 

 

reset WAY cursor WAY contrast WAY Marire Font WAY Alb negru WAY Linkuri WAY