Actualizat: Joi, 28 Martie 2024
Curtea de Conturi a Republicii Moldova
RO RU EN

Președintele Curții de Conturi a avut o întrevedere cu Președinta Comisiei de control al finanțelor publice

  • 10.03.2023
  • 1427

Marian Lupu, Președintele Curții de Conturi a Republicii Moldova (CCRM) a avut astăzi, 10 martie, o întrevedere cu Tatiana Cunețchi, Președinta Comisiei de control al finanțelor publice (CCFP).

Oficialii au discutat procesul de implementare a angajamentelor asumate de țara noastră odată cu obținerea statutului de țară candidat la aderare la Uniunea Europeană. În special, au fost analizate recomandările din capitolul 32 al Opiniei Comisiei Europene, care vizează controlul financiar.

Constatând aprecierea pozitivă a implementării recomandărilor la capitolul respectiv, Tatiana Cunețchi și Marian Lupu au vorbit, totodată, despre recomandarea care ține de consolidarea independenței bugetar-financiare și organizaționale a Curții de Conturi. Mai exact, au fost examinate acțiunile de modificare a cadrului legislativ și normativ în domeniu, în colaborare cu autoritățile administrației publice centrale, dar și cu comisiile parlamentare.

Președintele CCRM a informat, de asemenea, despre principiile conexe gestionării durabile, previzibile, eficiente și transparente a finanțelor publice, stipulate în documentul SIGMA „Principiile administrări publice”, ediția 2023. Aceste principii accentuează elementele-cheie de funcționare a instituțiilor supreme de audit și de realizare a funcției de control parlamentar. Astfel, unul din principiile-cheie prevede că „Independența Instituției Supreme de Audit, precum și a conducătorului și membrilor acesteia, sub toate formele sale, este stabilită în constituție, protejată legal și respectată în practică.”

Dna Cunețchi și-a arătat deschiderea pentru o colaborare cu toate instituțiile vizate în procesul de implementare a recomandărilor și oferirea de susținere Curții de Conturi și inițiativelor sale.

Totodată, la inițiativa Președintei CCFP, s-a convenit asupra organizării trimestriale a audierilor pe marginea realizării recomandărilor Curții de Conturi înaintate în Rapoartele sale de audit, cu participarea entităților auditate.

reset WAY cursor WAY contrast WAY Marire Font WAY Alb negru WAY Linkuri WAY