Actualizat: Miercuri, 03 Iulie 2024
Curtea de Conturi a Republicii Moldova
RO RU EN

Progresele în domeniul auditului public extern, discutate la reuniunea Subcomitetului RM-UE pentru cooperare economică și în alte sectoare

  • 03.03.2021
  • 1051

Astăzi, 3 martie, au avut loc discuțiile din prima zi a reuniunii Subcomitetului RM-UE pentru cooperare economică și în alte sectoare – Cluster I „Dialog economic, managementul finanțelor publice, statistică, servicii financiare, clauze de control și anti-fraudă”, care se desfășoară timp de două zile în format extins, regim online.

Curtea de Conturi a Republicii Moldova (CCRM) a fost reprezentată de Andrei Munteanu, membru al CCRM și Violeta Balan, șef Secție relații externe și comunicare. 

Reuniunea a fost moderată de Annika Eriksgaard Melander, șeful Unității pentru țările din vecinătate – Asistență macrofinanciară din cadrul Directoratului general pentru afaceri economice și financiare (ECFIN), precum și de Tatiana Ivanicichina, Secretar de stat al Ministerului Finanțelor.

Subiectele abordate în prima zi a reuniunii s-au axat pe situația și perspectivele macroeconomice în UE și în Republica Moldova, răspunsul UE și autorităților din Moldova la pandemia COVID-19, reforma managementului finanțelor publice, inclusiv controlul intern, auditul extern, achizițiile publice și parteneriatele publice private, precum și privatizarea întreprinderilor de stat.
Andrei Munteanu a prezentat progresele înregistrate de instituția supremă de audit din țară pe aspecte vizate în concluziile operaționale a reuniunii precedente a Subcomitetului. Dl Munteanu a vorbit despre inițierea și derularea primei evaluări colegiale peer review, inițiată de CCRM, rezultatele căreia urmează a fi disponibile în tr. II al anului curent. Evaluarea are drept scop formularea constatărilor și recomandărilor pe dimensiunile selectate: independența, organizare și funcționare, auditul financiar și calitatea acestuia, precum și relațiile cu părțile interesate, a menționat membrul CCRM. De asemenea, Andrei Munteanu a prezentat scopul, pilonii, obiectivele noii Strategii de dezvoltare a CCRM pentru perioada 2021-2025. Un alt aspect invocat de dl Munteanu a fost inițiativele CCRM de analizare a vidurilor legislative și propunere a modificărilor, pentru a spori impactul activității Curții de Conturi și a îmbunătăți situația privind responsabilizarea actorilor implicați în gestionarea banilor publici, analize care fost folosite în cadrul formulării unor proiecte de lege, examinate și aprobate de Parlament.

Menționăm că, în cadrul reuniunii, unele autorități publice au remarcat aportul Curții de Conturi la realizarea progreselor reformelor structurale, cum ar fi Agenția Proprietății Publice, care a menționat impactul pozitiv al recomandărilor CCRM.

În cea de-a doua zi a reuniunii, participanții vor aborda subiecte legate de reformele în sectorul financiar, asistența financiară, prevederile de control și anticorupție, progresele în domeniul statisticii, precum și asistența donatorilor internaționali.

reset WAY cursor WAY contrast WAY Marire Font WAY Alb negru WAY Linkuri WAY