Actualizat: Vineri, 05 Iulie 2024
Curtea de Conturi a Republicii Moldova
RO RU EN

Ședința IX-a a Grupului de lucru INTOSAI privind indicatorii-cheie naționali

  • 02.05.2016
  • 553

 

Cea de-a IX-a ședință a Grupului de lucru INTOSAI privind indicatorii-cheie naționali s-a desfășurat în perioada 26-28 aprilie 2016, în orașul Tsakhkadzor, Armenia.

La reuniune au participat reprezentanții a 13 instituții supreme de audit (ISA) membri ai Grupului de lucru: Armenia, Austria, Bulgaria, Brazilia, China, Finlanda, Indonezia, Italia, Moldova, Rusia, Slovacia, USA și Zambia. Curtea de Conturi a Republicii Moldova (CCRM) a fost reprezentată de Marianna Spoialo, șeful Direcției audit al performanței.

În cadrul ședinței au fost purtate discuții pe marginea actualelor experiențe în dezvoltarea și utilizarea indicatorilor-cheie la nivel național de către statele-membre. Prezentările cu privire la principalele evoluții în domeniul dezvoltării și utilizării indicatorilor-cheie naționali de către ISA au relevat că acest subiect nu și-a pierdut relevanța și reprezintă o parte importantă a politicii statului, fiind evidențiată și importanța schimbului de experiență internațional.

De asemenea, au fost abordate subiecte cu referire la rolul important al ISA în promovarea eficienței, responsabilității și transparenței administrației publice, ceea ce urmează să contribuie la realizarea obiectivelor naționale, precum și a obiectivelor globale de dezvoltare durabile, convenite la nivel internațional. În acest context a fost remarcată noua Agendă pe scară largă a Organizației Națiunilor Unite intitulată ,,Retransformarea planetei noastre: Agenda de dezvoltare durabilă pentru perioada de pînă la 2030", adoptată la 25 septembrie 2015, care include 17 obiective și 169 de sarcini ce vizează creșterea economică, incluziunea socială și protecția mediului. Tendințele actuale, cum ar fi creșterea economică slabă a economiei mondiale, prețuri scăzute la resursele energetice, accentuează importanța actuală a eforturilor comune ale comunității internaționale, în vederea asigurării unei dezvoltări durabile.

Importanța participării ISA în realizarea obiectivelor globale, de asemenea, este confirmată și de abordarea problemei în cadrul Congresului INTOSAI, desfășurat anul curent, cu privire la modalitatea prin care INTOSAI poate contribui la punerea în aplicare a agendei Organizației Națiunilor Unite pentru o perioadă de dezvoltare durabilă pînă în 2030.

În contextul tematicilor abordate, reprezentantul Curții de Conturi a prezentat o informație succintă cu privire la evaluarea  progreselor înregistrate în Republica Moldova în implementarea politicii de eficiență energetică, prin prisma aplicării indicatorilor - cheie naționali, ca exemplu servind auditarea performanțelor  Fondului pentru Eficiență Energetică.

În cadrul întrunirii a fost aprobat Planul de activitate a grupului de lucru pentru anul 2016, printre principalele sarcini regăsindu-se: definitivarea proiectului metodologiс privind identificarea, selectarea și utilizarea indicatorilor-cheie naționali în activitatea de audit; definitivarea proiectului standardului privind implementarea indicatorilor-cheie naționali și prezentarea acestuia spre aprobare în cadrul următorului Congres INTOSAI;  menținerea și completarea permanentă a Platformei unice privind indicatorii-cheie naționali a țărilor membre etc.

 

 

reset WAY cursor WAY contrast WAY Marire Font WAY Alb negru WAY Linkuri WAY