Actualizat: Miercuri, 03 Iulie 2024
Curtea de Conturi a Republicii Moldova
RO RU EN

Seminar internațional la Vilnius dedicat auditării municipalității

  • 26.09.2016
  • 712

 

În perioada 20 - 21 septembrie curent, în or. Vilnius, Lituania a avut loc seminarul "Analiza inovației în auditarea municipalității - impactul auditului în timp util".

Seminarul a fost organizat de către Oficiul Național de Audit al Lituaniei și Oficiul Suprem de Audit al Ungariei în cadrul activităților GT1 EUROSAI, ca urmare a sarcinii 19 din Planul Operațional al GT1, care include proiectul "Promovarea inovațiilor în cadrul EUROSAI".

În acest an la seminar au participat reprezentanți ai instituțiilor supreme de audit din peste 24 de țări EUROSAI. Curtea de Conturi din Moldova a fost reprezentată de Sergiu Știrbu, Șef adjunct al Direcției Generale III.

Seminarul, organizat de instituția supremă de audit al Lituaniei, a fost dedicat discuțiilor cu privire la riscurile financiare de gestionare a resurselor rentabile în municipalități, noilor abordări a analizei strategice în sectorul municipal și alte subiecte.

La seminar, reprezentanții instituțiilor supreme de audit din Austria și Ungaria au relatat despre beneficiile unor metode inovatoare de audit în municipiu și au realizat sesiuni de lucru, care au oferit posibilitatea de a testa unele metode.

Reprezentanții instituției supreme de audit din Lituania au organizat un atelier de lucru privind schimbul de experiență a diferitelor țări în auditarea întreprinderilor aflate în proprietatea municipalității și au prezentat metodele disponibile de analiză a performanțelor financiare ale acestor întreprinderi.

Instituția supremă de audit a Lituaniei a organizat instruiri și seminare internaționale privind auditurile municipale începând cu anul 2013.

La data de 14 iunie a acestui an, Consiliul de conducere EUROSAI a aprobat inițiativa instituției supreme de audit lituanian privind stabilirea unui Grupul operativ privind auditul municipalității. Se preconizează, ca Grupul operativ să înceapă activitatea oficială în anul 2017.

S-a menționat în cadrul seminarului, că toți membrii EUROSAI care doresc să obțină mai multă experiență și să se bazeze pe exemple de bune practici de la colegii din străinătate în domeniul auditului municipalității vor fi bineveniți să se alăture Grupului operativ.

Schimbul de experiență și  bunele practici vor permite identificarea domeniilor prioritare, importante în auditul public, precum și obținerea rezultatelor, ceea ce va contribui la îmbunătățirea gestionării fondurilor publice și la asigurarea performanței corespunzătoare a funcțiilor atribuite municipalităților.

 

 

reset WAY cursor WAY contrast WAY Marire Font WAY Alb negru WAY Linkuri WAY