Actualizat: Sîmbătă, 18 Mai 2024
Curtea de Conturi a Republicii Moldova
RO RU EN

Serafim URECHEAN: „La Ungheni, proprietatea de stat nu are nici tată, nici mamă”

  • 22.05.2013
  • 945

Resursele publice au fost risipite în raion în diferite modalităţi:

* 185 de mii de lei au fost cheltuiţi numai în această perioadă pentru convorbiri la telefoane mobile cu cetăţeni care nu aveau nici o legătură cu reprezentanţii autorităţilor locale şi raionale.

* Una şi aceeaşi lucrare a fost achitată de două ori din bugetul local şi din cel raional.

* Unii locuitori ai raionului au reuşit să obţină ilegal asistenţă socială concomitent din două surse de stat.

* La cantina socială se alimentau locuitori din Ungheni care aveau venituri lunare medii de circa 3000 de lei.

* Precum a constatat auditul, în doi ani, automobilele şefilor locali şi raionali au consumat carburanţi cu 169 de mii de lei mai mult decât prevăd normativele.  

Vasile Casian nu le-a putut explica limpede membrilor Curţii de Conturi cum a putut influenţa contrabanda îmbunătăţirea situaţiei demografice din satul Gherman, care face parte din comuna Sculeni din raionul Ungheni, al cărei primar este dânsul. Ne-am edificat abia după şedinţa Curţii de Conturi ce avea în vedere primarul.

Prutul, România, ţigările - şi uite aşa se nasc copiii

Discursul primarului comunei, la sfârşitul şedinţei, a fost laconic, dar emoţionant. „În ultimii ani, numărul de locuitori ai satului Gherman a crescut până la două mii, a afirmat Vasile Casian. Avem nevoie ca de aer de o casă de cultură care să funcţioneze. Tinerii pur şi simplu nu au unde se duce".   

Acum doi ani, această instituţie de cultură a fost închisă din cauza situaţiei precare în care se afla. În anii 2011-2012, din bugetul raional şi din cel de stat s-a cheltuit circa un milion de lei pentru reparaţia sediului. La sfârşitul anului trecut, lucrările au fost sistate din lipsă de fonduri. Mai este nevoie cam de tot atâţia bani, însă pentru anul curent s-au alocat doar 100 de mii...

„Dacă treburile vor merge în continuare tot aşa, peste zece ani va trebui să o luăm de la capăt. După ce am cheltuit atâţia bani de la bugetul de stat, lucrurile trebuie duse la bun sfârşit", a afirmat preşedintele Curţii de Conturi, Serafim Urechean. Dânsul l-a întrebat totodată pe primar cum de au reuşit să obţină îmbunătăţirea situaţiei demografice în sat. Serfaim Urechean şi toţi cei prezenţi au fost surprinşi de răspunsul care a urmat: „Ne-a ajutat contrabanda".

„În toată ţara prosperă acest gen de „activitate", dar natalitatea creşte doar în satul dumneavoastră. Împărtăşiţi-ne experienţa, poate că rezolvăm problema la nivel naţional", a spus Serafim Urechean.

Primarul s-a fâstâcit şi nu a reuşit să explice acest fenomen. După încheierea şedinţei Curţii de Conturi, mai venindu-şi în fire, el a explicat pentru publicaţia noastră situaţia. „Totul e simplu, a declarat Casian. Contrabanda cu ţigările pe care sătenii le duc în statul vecin aduce un profit consistent. Astfel, locuitorii satului Gherman, situat pe malul Prutului , au posibilitatea să întreţină mai mulţi copii".

Raionul îşi asigură necesarul doar în proporţie de 29 la sută, dar impozitele sunt colectate alene

Acesta a fost singurul episod care le-a trezit zâmbetul jurnaliştilor şi participanţilor la şedinţa Curţii de Conturi, în care a fost examinată chestiunea privind utilizarea eficientă a proprietăţii şi mijloacelor publice în raionul Ungheni în anii 2011-2012. Situaţia din raion în această perioadă, despre care a relevat auditorul Iraida Burlacu, nu prea oferă motive de optimism.

Auditul a scos la iveală o serie de carenţe în folosirea mijloacelor de stat - atât la nivel local, cât şi raional. Precum a constatat controlul, instituţiile economice, financiare şi fiscale nu monitorizează situaţia economico-financiară în raion şi în fiecare localitate în parte. Analiza bugetelor teritoriale locale şi raionale a relevat că în anii 2011-2012 alocaţiile de la vistieria statului au depăşit 71 la sută.

În opinia auditorilor, Direcţia finanţe a consiliului raional nu a cooperat suficient cu reprezentanţii autorităţilor de nivelul unu şi doi în ceea ce priveşte colectarea impozitelor. Drept rezultat, bugetele raional şi locale au ratat în perioada respectivă încasarea a circa 10 milioane de lei.

Cablurile şi ţevile au fost îngropate cu gânduri ascunse?

Cele mai multe lacune au fost scoase la iveală în activitatea autorităţilor oraşului Ungheni. Lucrările de amenajare în oraş au fost efectuate fără documentaţie tehnică. În particular, a lipsit proiectul de restaurare a sistemului de iluminat al străzilor. „Dar pentru ce am avea nevoie de acesta? - s-a mirat primarul Alexandru Ambros. Am făcut economii la proiect. De ce să plătim pentru a indica formal câte becuri şi câţi kilometri de cabluri am înlocuit?".

„Legea este lege şi toţi trebuie să o respecte, place aceasta cuiva sau nu, a reacţionat Serafim Urechean la declaraţia primarului de Ungheni. Cum putem crede, în lipsa documentelor, câte becuri au fost înlocuite şi care este lungimea cablurilor,  dacă potrivit actelor acestea din urmă sunt trase în exterior, însă în realitate ele sunt îngropate?". 

Primarul nu a răspuns nici la întrebarea de ce la cantina socială iau masa oameni care nu sunt chiar săraci. Şi unde au dispărut cele circa şase milioane de lei adunate de fostul primar Vrabie de la locatarii blocurilor din oraş pentru a li se trage gaz. „Lucrările au fost efectuate cu mijloace de stat, a spus Ambros. Noi restituim banii doar celor care au cerut acest lucru în instanţa de judecată. Celorlalţi li s-a promis că cheltuielile vor fi compensate la înlocuirea ţevilor de gaz".

Precum s-a dovedit, Serafim Urechean este la curent cu situaţia. În cazul construcţiei gazoductului Călăraşi-Ungheni, la iniţiativa fostului primar de Ungheni, Vitalie Vrabie, au fost ignoraţi parametrii tehnici. Drept rezultat, au fost îngropate în pământ 28 de milioane de lei - diametrul ţevilor trase nu asigura debitul pentru volumul necesar de gaze. Va trebui să se mai aloce câteva zeci de milioane de lei pentru a îndrepta situaţia. Acum, fostul primar de Ungheni încearcă să readucă la viaţă fosta uzină de tractoare din Chişinău, folosind experienţa sa anterioară...

Singurul lucru pozitiv care s-a întâmplat la Ungheni nu este meritul autorităţilor

Sute de milioane de lei - atât constituie bunurile publice neluate în evidenţă de organele cadastrale sau transmise în balanţa întreprinderilor cu încălcări. „Proprietatea publică la voi nu are nici tată, nici mamă, - astfel a reacţionat la aceasta preşedintele Curţii de Conturi. Iar apoi aflăm cu mirare că sediile şi alte obiective au fost privatizate. Până acum nu au fost înregistrate la cadastru nici chiar sediile multor primării şi consilii raionale".

Preşedintele raionului, Iurie Toma, a încercat să se îndreptăţească prin faptul că în ultimii 23 de ani în raionul lor nu s-au făcut astfel de controale. „Pentru a respecta legile, nu e neapărat nevoie să te temi de controale, a reacţionat Serafim Urechean. Legea trebuie respectată oricum. Economia raionului s-a transformat într-un bazar. Singurul lucru pozitiv care s-a întâmplat la voi este creşterea natalităţii în satul Gherman comuna Sculeni. Dar nici acesta nu e meritul vostru".

Nicolai MENIUC 

 

 

reset WAY cursor WAY contrast WAY Marire Font WAY Alb negru WAY Linkuri WAY