Actualizat: Miercuri, 03 Iulie 2024
Curtea de Conturi a Republicii Moldova
RO RU EN

Simpozion internațional privind legislația în domeniul mediului

  • 26.06.2014
  • 659

Curtea de Conturi a Republicii Moldova (CCRM) a participat recent la lucrările Simpozionului internațional privind legislația în domeniul mediului, care s-a desfășurat în Nairobi, Kenya. Din delegaţia CCRM au făcut parte Tamara Andrușca, membru al CCRM și Stela Rusu, controlor de stat superior în Direcția juridică.

Simpozionul, care a avut loc pe data de 24 iunie 2014, în cadrul primei Asamblei a Mediului a Națiunilor Unite (UNEA), a reunit miniștri de justiție, președinți ai curților supreme de justiție, procurori generali, auditori generali și juriști - experți în problemele dreptului internațional al mediului, pentru a contribui la creșterea gradului de conștientizare a rolului legislației de mediu - ca instrument indispensabil în realizarea dezvoltării durabile și a economiei verzi.

Simpozionul internațional privind legislația în domeniul mediului s-a desfășurat în două sesiuni. În prima sesiune au fost abordate diverse aspecte ale legislației de mediu într-un stat de drept prin prisma respectării drepturilor omului. În cadrul celei de-a doua sesiuni au fost puse în discuție probleme legate de aplicarea legislației de mediu.

Deschiderea oficială a Simpozionului a fost făcută de către viceministrul justiției din Kenya - Kalpana Rawal. Ulterior, sub-secretarul general al ONU și directorul executiv al UNEP - Achim Steiner a descris UNEA ca o platformă globală, care oferă factorilor de decizie din domeniul mediului o oportunitate unică de a scoate în evidență rolul indispensabil al statului de drept în ceea ce privește protejarea, conservarea și gestionarea durabilă a resurselor naturale, precum și protecția drepturilor omului.

Participanții au fost informați că, deși aproape 130 de Constituții naționale reglementează dreptul la un mediu înconjurător sănătos și echilibrat din punct de vedere ecologic, de cele mai multe ori încălcările cadrului legislativ care garantează dreptul la un mediu sigur nu sunt sancționate în mod corespunzător și tranșant de către instituțiile competente ale statului. Astfel, infracțiunile ecologice sunt încă percepute drept „infracțiuni minore" sau „infracțiuni fără victime", în ciuda amplorii și consecințelor pe care acestea le generează.

Directorul adjunct al Sub-Directoratului pentru Securitatea Mediului al INTERPOL, dl David Higgins, care a descris unele categorii de infracțiuni și alte tipuri de încălcări ale legislației de mediu, inclusiv comerțul ilegal cu specii protejate, contrabanda cu substanțe care diminuează stratul de ozon, comerțul ilicit cu deșeuri periculoase, pescuitului ilegal și exploatarea forestieră ilegală. El a menționat că infracțiunile împotriva mediului au o evoluție rapidă și, prin urmare, necesită acțiuni preventive foarte bine coordonate la nivel național, regional și internațional.

Participanții la Simpozion au împărtășit bunele practici ale țărilor lor în ceea ce privește investigarea infracțiunilor de mediu la nivel național și regional. Ei au explicat modul în care astfel de cazuri contribuie la consolidarea instrumentelor legislative și capacității instituțiilor competente de a aduce autorii infracțiunilor ecologice în fața justiției.

reset WAY cursor WAY contrast WAY Marire Font WAY Alb negru WAY Linkuri WAY